artikel

‘Achterwerk non’ favoriet tijdens carnaval

Horeca

Een nonnevot is een gefrituurd zoet broodje in de vorm van een strik, met een gat in het midden. Dit broodje wordt tijdens het carnaval veelvuldig gegeten in en rondom Sittard. Bij de koffie of als tussendoortje. Het baksel is tamelijk vet en zou de invloed van alcohol temperen. Het woord nonnevot zou duiden op het achterwerk van een kloosterzuster. De broodjes zelf werden op vastenavond uitgedeeld door ‘hoeras’ (vastenavondgekken) in Sittard. Behalve nonnevotten hadden ze leverworst, bloedworst, peperkoek en varkensblazen bij zich.

‘Achterwerk non’ favoriet tijdens carnaval

Ingrediënten voor 25 nonnenvotten:

 • 500 gr. Patentbloem
 • 50 gr. Gist
 • 7,5 gr. Zout
 • 50 gr. Basterdsuiker
 • 125 gr. Boter
 • 1 dl. Eieren
 • 2 dl. Melk
 • 25 gr. Citroenrasp
 • Deegtemperatuur: 25 ºC
  Frituurtemperatuur: ca. 170 ºC

  Bereidingswijze:
  Maak de melk lauwwarm. Maak de gist aan met een beetje van de melk. Doe het meel in een kom en maak er een klein kuiltje in. Giet daar de gistoplossing in. Smelt de boter en doe de gesmolten boter bij de gistoplossing en voeg de suiker, de eieren en de melk toe.

  Strooi het zout langs de buitenkant van het meel. Kneed er een luchtige deeg van. Het deeg mag niet plakken en niet loslaten van het randje van de kom. Doe er na gelang het nodig is nog wat meel bij. Dek de kom af met een doek en laat het deeg op een warm plaatsje reizen tot het dubbele volume.

  Rol het deeg daarna op een met bloem bestrooide aanrecht uit tot een niet te dunne lap en snijd deze lap in smalle repen van ongeveer 35/40 cm. Leg in deze repen voorzichtig een losse knoop en laat het deeg nog vijftien minuten narijzen. Verhit een pan frituurvet of slaolie tot de begint te dampen (ongeveer 170° C).

  Laat de Nonnenvotten voorzichtig in het vet glijden en bak ze aan beide kanten goudbruin. Haal de Nonnenvotten vervolgens uit het vet en bestrooi deze met kristalsuiker en kaneel. Ze kunnen zowel koud als warm gegeten worden.

  Dit recept is beschikbaar gesteld door Gaston Heutz Boulangerie & Pattisserie uit Eys, Limburg.

  Reageer op dit artikel