artikel

Adviezen om kans op overvallen te verkleinen

Horeca

Het Landelijk overvallen en ramkraken systeem (LORS) van het Korps landelijke politiediensten heeft een gedetailleerde analyse gepresenteerd over overvallen op snackbars. Daarbij geeft het LORS adviezen, die het wil bespreken met KHN. Op Snackkoerier.nl een overzicht met adviezen.

Adviezen om kans op overvallen te verkleinen

Houd de buitverwachting zo laag mogelijk en verhoog de pakkans vooral tussen 18.00 en 00.00 uur

  • Geef een klant extra aandacht in geval deze wantrouwen oproept. Leer gedragskenmerken goed herkennen

  • Houd tijdens schoonmaakwerkzaamheden de snackbar gesloten en laat na sluiting absoluut geen klanten meer binnen

  • Open en sluit vooral de snackbar met minimaal twee personen

  • Zorg dat de omgeving van de zaak overzichtelijk en goed verlicht is. En dat van binnen uit te zien is of iemand zich verdacht in de omgeving kan ophouden. Bel bij twijfel de politie, maak een afspraak met de wijkagent of wijkteam over toezicht rond sluitingstijd

  • Zorg dat de kassa zeer regelmatig wordt afgeroomd

  • Tel geen geld in bijzijn van of zichtbaar voor buitenstaanders

  • Zorg voor goed zicht en buitenverlichting bij ingangen en vooral een eventuele achteringang

  • Installeer een camera gericht op kassa en ingang bij een bovengemiddelde bedrijfsomzet. Bij het toepassen van een dergelijk camerasysteem, volg de uitgangspunten van “de camera de baas”, waarbij speciale aandacht is te besteden aan het opbergen van de opnameapparatuur. Geconstateerd wordt dat daders steeds meer proberen het beeldmateriaal mee te nemen om herkenning te voorkomen.

Vooral na 21.00 uur ’s avonds blijkt er sprake van een verhoogd risico.

  • Bekijk concreet hoe in uw geval een effectief antwoord op dit gegeven – van een verhoogd risico na 21.00 uur ’s avonds- kan worden gegeven in samenwerking met andere ondernemers, buurtbewoners, gemeente en politie.

  • Is uw snackbar gelegen in de provincie Noord- of Zuid Holland, Utrecht, Gelderland of Noord-Brabant? Dan doet u er zeker verstandig aan vooral aandacht te besteden aan de veiligheid in en om uw zaak in het eerste en vierde kwartaal van ieder jaar.
Reageer op dit artikel