artikel

Afval in de prullenbak

Horeca

Zo’n vijftig terrashoudende fastfoodzaken, cafés en restaurants in de binnenstad van Leeuwarden hebben eind juni van de gemeente gratis een mobiele plastic prullenbak gekregen. De gemeentelijke actie is onderdeel van het project ‘Binnenstad, schone stad’, dat het publiek stimuleert om afval niet op straat te gooien.

Afval in de prullenbak

Een van de deelnemende bedrijven aan het project is cafetaria-ijssalon De Brol. ‘Ik vind het een goed initiatief’, zegt exploitante Daniëlle Hooyenga. ‘Naar mijn idee ligt er in de binnenstad nu minder afval op straat dan voorheen. Het valt mij op dat behalve onze klanten ook veel passanten hun afval in onze prullenbak deponeren. De actie sorteert duidelijk effect.

In het stadscentrum ligt de laatste jaren erg veel straatafval. Het is goed dat daar nu door middel van een campagne iets aan gedaan wordt. Zelf houden we ons twintig zitplaatsen tellende terras zo goed mogelijk schoon. Er stond altijd al een afvalbak, maar die circa 75 centimeter hoge prullenbak van de gemeente past daar nog prima bij. Iedere dag legen we de inhoud ervan in de vuilcontainer.’ Met slechts vier zitplaatsen binnen moet De Brol het vooral hebben van het terras. Een nette aanblik vindt Hooyenga dan ook erg belangrijk.

De slogan van het gemeentelijke project is: Leeuwarden, buiten-gewoon-schoon. ‘Met deze campagne hopen we de enorme hoop straatafval in Leeuwarden flink terug te brengen’, geeft Els Smit van de gemeente Leeuwarden aan. ‘Terrassen behoren tot de grootste boosdoeners. Denk aan servetjes en lege snackbakjes die van de tafeltjes waaien. Dergelijk afval blijft door de drukte vaak op de grond liggen of waait verder de binnenstad of de grachten in. De uitgifte van de prullenbak is bedoeld als stimulans voor de terrashouders. Het is de bedoeling dat zij de bak op hun terras plaatsen en na sluitingstijd weer binnenhalen.’

Reageer op dit artikel