artikel

Afzetting dupeert bedrijven

Horeca

Horecabedrijven in en nabij afgesloten natuurgebieden kampen met forse omzetdalingen nu de dagjesmensen wegblijven. Om verspreiding van het mond- en klauwzeervirus te voorkomen, besloten de natuurbeschermingsorganisaties eind vorige week tot het sluiten van alle terreinen in de provincies Overijssel, Gelderland, Brabant, Flevoland en Limburg.

Afzetting dupeert bedrijven

Brasserie Surae in Dorst kampt voor de tweede keer binnen korte tijd met een tegenslag. Na een gasexplosie in december opende het bedrijf afgelopen 15 februari opnieuw de deuren. Net toen de zaak weer begon te draaien, werd het omliggende bosgebied tot verboden terrein verklaard. Medewerker Marco Leemput: ‘We krijgen zelfs geen ramptoeristen. Het gaat zo slecht dat het niet vol te houden is. De mensen kunnen het bos niet in en blijven weg. Afgelopen weekend hebben we daardoor nog geen 10 procent van de normale omzet gedraaid. We kunnen beter helemaal afgesloten zijn, dan krijgen we tenminste nog wat terug.’
Wanneer op 27 april de seizoensopening van het aangrenzende recreatiepark door de afzetting niet kan doorgaan, zal de brasserie nog verder in de problemen komen, zo wordt gevreesd. De eigenaren overwegen nu gasten via advertenties er duidelijk op te wijzen dat het bedrijf gewoon open is.

Financiële strop
Een hotel op een heuvel, gelegen midden in het bos. Onder andere omstandigheden is de ligging van hotel-restaurant Montferland in Zeddam ideaal. Sinds het bosgebied is afgesloten, is de ligging een nadeel geworden.
Jannie Zinger: ‘Op zondag zitten we normaalgesproken hartstikke vol. We verkopen veel koffie met gebak en gerechten van de kleine kaart. Nu komen er heel weinig gasten. We hebben afgelopen zondag maar ƒ800,- gedraaid aan zaken als koffie, thee en pistoletjes. Op andere zondagen is dat tussen de ƒ2000,- en ƒ2500,-. Verschillende personeelsleden hebben we naar huis moeten sturen. Ook voor komende week hebben we de personele bezetting aangepast. Het is een financiële strop. We draaien dit jaar sowieso al wat minder, vermoedelijk door het weer. Vorig jaar hadden we rond deze tijd het terras al staan.’

Geen duidelijkheid‘
Wij krijgen totaal geen duidelijkheid vanuit de overheid,’ jammert Erwin Oldenburg, voorzitter van de Vereniging van Erkende Pannekoekenrestaurants. ‘Hele gebieden worden afgezet met rood lint en voorzien van waarschuwingsborden, maar de betrokken ondernemers krijgen totaal geen informatie. Terwijl je zou verwachten dat er voor dit soort nationale rampen een scenario bestaat om de betrokkenen in te lichten. Nu worden we door het publiek aangesproken met de vraag hoe lang het nog duurt en kunnen we niets vertellen.’
Omdat menig pannenkoekenrestaurant in of nabij een natuurgebied is gevestigd, zien veel van Oldenburgs collega’s hun inkomsten dalen. ‘Deze schade kunnen we niet op de verzekering verhalen. Ik ben daarom benieuwd naar de reactie van de overheid. Ik hoop dat die de gemiste omzet compenseert. Een collega zit midden in de volledig afgesloten Veluwezoom. Hij is over de verharde weg wel bereikbaar, maar er komt niemand. Daarom heeft hij de zaak nu tot nader bericht gesloten.’
Navraag bij de Vereniging Natuurmonumenten regio Gelderland leert dat de direct betrokkenen schriftelijk op de hoogte zijn gebracht van de sluiting van de gebieden.

Weinig last
Bij hotel Hoog Holten in Holten reserveren gasten lang van tevoren en zijn het op doordeweekse dagen vooral zakenmensen die het bedrijf bezoeken. Hier heeft de afsluiting van het omliggende bos weinig gevolgen voor de omzet.
Eigenaar Remco Vermeulen: ‘We hebben één annulering gekregen van mensen die wilden komen fietsen en aansluitend dineren. Een tweede annulering kon ik voorkomen. Het betrof een groep die vijf kamers had besproken. De mensen wilden afzeggen omdat ze nu niet konden wandelen en fietsen. Ik heb ze ervan overtuigd dat wij als horecabedrijf aan alle wensen kunnen voldoen. Het is net als met het boeken van een wintersportvakantie. Dan loop je het risico dat er geen sneeuw ligt en je iets anders moet gaan doen. Gelukkig hadden de mensen daar begrip voor en komen ze toch. Verder merken we weinig. De weekenden zitten we tot juni volgeboekt.’

Dorpszicht, café in ghosttown
Het is hier een chaos, bel me liever eind van de week terug, dan heb ik misschien wat meer zicht op de zaak.’ Exploitant Stevin Post van café restaurant Dorpszicht aan de Dorpsstraat in Oene klinkt ietwat gedeprimeerd. Hij heeft net WW-formulieren aangevraagd voor z’n drie personeelsleden. ‘Ik zie geen andere oplossing.’
Oene, waar op verschillende boerenbedrijven mond- en klauwzeer is geconstateerd, is hermetisch van de buitenwereld afgesloten. ‘Als je hier niet woont, kom je er niet in.’ En de hoofden van de voornamelijk agrarische bevolking van het 1500 inwoners tellende Gelderse dorp, staan momenteel zeker niet naar horecabezoek.
Bij Post zijn de afgelopen dagen al een stuk of tien annuleringen van feesten binnengekomen. Geen bruiloften meer dus en zélfs geen vergaderingen. Ook het verenigingsleven, dat zich voor een belangrijk deel in Dorpszicht afspeelt, ligt stil. De toneelvereniging heeft twee voorstellingen afgelast. Oene is een ghosttown geworden. In het begin kreeg Post nog wel wat mensen van de RVV (Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees) over de vloer voor een hapje of een bespreking, maar nu is het écht stil geworden en gaat er in Dorpszicht niets meer om.Post huivert iedere keer als hij hoort dat er weer een bedrijf wordt geruimd: ‘En ik ken ze állemaal.’ Afgezien nog van hoe lang de crisis duurt, verwacht de horecaondernemer dat het zeker een jaar tot anderhalf jaar duurt voordat het dorp weer in z’n normale doen zal zijn en ook zijn zaak weer normaal zal draaien. ‘Ik verwacht niet dat iemand wiens bedrijf nu wordt geruimd en die over een paar maanden 25 jaar getrouwd is, dan gezellig feest gaat vieren.’Post gebruikt de stille tijd nu voor schoonmaak en onderhoudswerk, maar het is niet van harte. ‘Je moet toch iets!’

Reageer op dit artikel