artikel

Alarm na incidenten met rapedrug

Horeca

VALKENSWAARD – De horeca in het Brabantse Valkenswaard is in rep en roer na incidenten met de zogeheten rapedrug. Tenminste drie vrouwen zijn tijdens een avondje stappen slachtoffer geworden van de bedwelmende drug. Het spul is zo goed als zeker stiekem in hun drankje gedaan, waarna ze het bewustzijn verloren. Er komt een voorlichtingscampagne.

Alarm na incidenten met rapedrug

De venijnige drug betreft vermoedelijk GHB, een vloeibaar narcosemiddel. Een geringe hoeveelheid zou de geslachtsdrift aanwakkeren. Daarom staat het bekend als rapedrug. Bij een grotere dosis kun je het bewustzijn verliezen en in combinatie met alcohol kan het zelfs levensgevaarlijk zijn.

Stiekem
De bedwelming blijkt een manier om een vrouw tot weerloos slachtoffer te maken van verkrachters. Het overkwam kortgeleden vijf Nederlandse jonge vakantiegangers aan de Spaanse costa. Ook in het Antwerpse uitgaansleven zijn in de voorbije weken slachtoffers gemaakt. In Groot-Brittannië is drugrape, iemand drogeren en daarna verkrachten, de snelstgroeiende misdaad tegen vrouwen. De afgelopen twaalf maanden deden 1500 mensen aangifte, bijna twee keer zo veel als het jaar daarvoor.
Bij de drie vrouwen die in het uitgaanscentrum van Valkenswaard werden bedwelmd, is het spul in twee gevallen stiekem in het drankje gedaan. Het derde slachtoffer nam de stof vrijwillig in. Overigens is geen van de drie verkracht. De slachtoffers werden onwel in een volle horecazaak, waarna onmiddellijk hulp voor ze werd gehaald.

Geen signalen
Over de omvang van het probleem in Nederland valt niet veel te zeggen. De politie beschikt niet over cijfers. Omdat slachtoffers van verkrachtingsdrugs zich vaak nauwelijks iets herinneren van wat hen is overkomen – het middel veroorzaakt doorgaans grote lacunes in de herinnering – bestaat het vermoeden dat zij niet altijd aangifte doen.
Koninklijk Horeca Nederland heeft tot nog toe geen signalen gekregen van bezorgde ondernemers, en ziet vooralsnog geen aanleiding extra aandacht te besteden aan het probleem.De politie van Valkenswaard maakt zich intussen wel grote zorgen over het narcosemiddel. Er is een voorlichtingscampagne in de maak die horecabezoekers in Valkenswaard, dat bekend staat als een belangrijk uitgaanscentrum voor Zuidoost-Brabant, gaat wijzen op de gevaren van het middel. In de bedrijven komen posters te hangen en ook wil de politie ouders informeren over de risico’s waaraan hun kinderen tijdens een avondje stappen worden blootgesteld.

Reageer op dit artikel