artikel

Alarmsystemen voor snelle signalering

Horeca

Helaas kunt u de gevaren niet ‘afkopen’. Alarmsystemen voorkomen de inbraak niet, maar signaleren deze en geven het bericht door aan de polilie of beveiliger. Dit zijn de mogelijkheden.

Alarmsystemen voor snelle signalering

Eenvoudig systeem

Een eenvoudig alarmsysteem maakt gebruik van een stroomkring. Als er bijvoorbeeld een raam wordt opengemaakt, wordt de stroomkring onderbroken. De spanning valt weg en dit registreert de bel, waardoor deze gaat rinkelen. Dus ook als er draadjes worden doorgeknipt, gaat het alarm af.

Prijsindicatie

Er zijn al professionele alarmsystemen te koop vanaf 1.000 euro. Deze systemen kunnen worden gebruikt in een beperkt aantal ruimten (een of twee) en zijn voorzien van een centrale. De centrale houdt alle sensoren in de gaten en kan ook een alarmlicht of een alarmbel inschakelen en zelfs automatisch opbellen. Het alarmlicht (buiten op het pand) laat beveiligingsdiensten zien waar de inbraak is en schrikt de inbrekers af. Als het alarm is ingeschakeld, kan het alleen door middel van een code worden uitgeschakeld. U kunt ook kiezen voor een stil alarm dat via een telefoonlijn terechtkomt bij politie, alarmcentrale of bewakingsdienst. Over het algemeen zijn alarmen, dus ook binnensirenes, standaard bestand tegen grof geweld.

Detectoren

Detectoren zijn de ‘ogen en oren’ van een inbraakbeveiligingcentrale. Er zijn honderden mogelijkheden, afhankelijk van de risicoklasse van het bedrijf. Maatwerk is daarom noodzakelijk. Naast diverse soorten magneetcontacten, draadbespanning, ruitbescherming en pneumatische (luchtdruk) detectie zijn dit de meest gebruikte vormen:

  • Bewegingsdetectoren/trildetectoren
  • Glasbreukmelders/glasbreukmicrofoons

Bewegingsdetectoren

Met bewegingsdetectoren kunt u specifieke ruimten of goederen binnen uw bedrijf beveiligen. Deze kunnen ook weer verbonden worden met de centrale.

Infrarood

De goedkoopste bewegingsdetector is een infraroodsysteem. Er zijn twee soorten: passieve en actieve systemen. Passief infrarood detecteert (infrarode) warmtebronnen zoals het menselijk lichaam. Als er een inbreker in het gebied van deze sensor komt, wordt het alarm door de warmteverandering geactiveerd. Een nadeel van passief infrarood is dat het minder goed werkt bij warm weer. Het verschil in temperatuur tussen beveiligde ruimte en indringer is dan te klein. Bij een actief infraroodsysteem gaat het alarm af na het doorbreken van een voor het menselijk oog onzichtbare, infrarode lichtstraal (laser). Als de bundel licht wordt doorbroken, valt er geen licht meer op de sensor en gaat het alarm af. Let op: plaats de detector in een ruimte die kleiner is dan de maximale reikwijdte van de detector.

Radar

Er zijn ook combinaties te koop met infrarood/radardetectoren, maar deze zijn vrij duur. Een radardetector alleen wordt vaak gebruikt in automatische schuifdeuren, maar is ook te gebruiken als alarmsensor. De detector zendt een signaal uit, meestal microgolven of ultrasonisch geluid. Vervolgens worden deze golven weerkaatst en weer opgevangen door de detector. Als er iemand in deze golven staat, ziet de detector dit doordat het patroon van de teruggekaatste golven afwijkt. Nadeel is dat de plaatsing en het instellen van de apparatuur de nodige vakkennis vereisen. Ook zijn radardetectoren duurder in het gebruik doordat ze meestal meer stroom kosten dan andere detectoren.

Trildetectoren

Trildetectoren registreren elke ongebruikelijke trilling, waarmee u een indringer al opmerkt voordat die het gebouw binnen kan dringen. Deze detector is ideaal voor eventuele dode hoeken of voor panden die moeilijk te dekken zijn met andere soorten detectoren. De kans op een vals alarm is echter vrij groot. Een ander nadeel dat bij verandering van het interieur waarin de detector zich bevindt de apparatuur opnieuw moet worden afgesteld.

Glasbreukmelders

De passieve glasbreukmelder, ook wel contactmicrofoon genoemd, registreert de frequentie van het geluid van brekend glas. Als de ruit waarop een dergelijke microfoon is aangebracht breekt, ontstaat een korte trilling in het frequentiegebied. Deze impuls gaat naar een selectieve versterker die alleen reageert op deze glasbreukfrequenties. De microfoon met de daaraan gekoppelde detectieapparatuur is niet gevoelig voor bonzen, slaan en trillen van de ruit zolang deze niet breekt.

Een actieve glasbreukmelder bestaat uit een zender en een ontvanger. Door geavanceerde akoestische detectiesystemen worden alle geluidsfrequenties die niet van brekend glas kunnen zijn uit het opgenomen signaal gefilterd. Daardoor wordt de kans op vals alarm (door onweer, hagel) kleiner.

Draadloos

De meeste alarmsystemen zijn ook (gedeeltelijk) draadloos verkrijgbaar. Dit is handig als u het alarm zo onzichtbaar mogelijk wilt ophangen, of niet wilt hakken en breken in uw pand. Bijkomend voordeel van een draadloos alarm: u kunt het bij verhuizing probleemloos meenemen.

Reageer op dit artikel