artikel

Alkmaarse restaurants binden strijd aan met eetcafés

Horeca

Drie restaurateurs uit Alkmaar hebben de handen ineengeslagen. Samen gaan ze de competitie aan met de ‘lagere markt’ zoals eetcafés, vertelt Imko Binnerts van Bios Food & Wines in Alkmaar. Dit doen de restaurateurs door het aanbieden van een matineemenu – op basis van Ierse producten – op de zondagen in de maand april.

Alkmaarse restaurants binden strijd aan met eetcafés

‘We hebben hier een goede eetcafécultuur, maar voor de betere restaurants in Alkmaar is de zondag wat minder levendig’, vertelt Binnerts. Consumenten maken op zondagmiddag meer de gang naar het eetcafé dan naar het restaurant. ‘Ze willen rond zeven uur thuis zijn. Het is een nieuwe trend. Gasten hebben tegenwoordig een ander uitgaanspatroon op zondag’, meent de zegsman van Bios, het bedrijf dat hij samen met zijn vrouw Cathy Moerdijk in Alkmaar runt.

Om consumenten in het Alkmaarse die dag toch naar de restaurants te lokken, zochten Moerdijk en Binnerts contact met uitbaters van twee andere restaurants in de kaasstad: Mark van Randeraat en Anja Henneman van Het Paleis en Eric Muller en Ton van den Boogaard van ’t Stokpaardje. Sinds september vorig jaar werken de drie bedrijven samen. Ze hielden sindsdien enkele gezamenlijke proeverijen.

Betaalbaar
Sinds afgelopen zondag houden de drie restaurateurs een maand lang een gezamenlijke menuactie. Elke zondag in april serveren ze een driegangen matineemenu voor de prijs van ƒ 69,50, inclusief wijn. ‘Heel betaalbaar’, vindt Binnerts.
Thema van de menu’s is Ierland. De drie horecabedrijven gebruiken allemaal dezelfde Ierse ingrediënten zoals Ierse whiskey, zalm en rundvlees. De gerechten die de drie restaurateurs serveren, zijn verschillend. ‘We bieden gasten zo een alternatief. Ze kunnen elke zondag bij een ander restaurant een ander menu eten’, vindt de eigenaar van Bios. Het is de bedoeling dat gasten voor zeven uur weer klaar zijn met eten en huiswaarts kunnen keren. ‘Voor Studio Sport’, aldus Binnerts.

De aftrap voor het gezamenlijke matinee-dinerproject in Alkmaar was op 8 april. Een Ierse whiskeyproeverij in reisbureau Goodbookers in Alkmaar ging vooraf aan het matineemenu. Het reisbureau is eveneens betrokken bij de samenwerking. Gasten kunnen meedoen aan een prijsvraag en zo een reis naar Ierland winnen.

Reageer op dit artikel