artikel

All time summerfun Top 10

Horeca

Alleen maar op het strand liggen kan ook leuk zijn, maar voor menigeen overtreft sportief bezig zijn het lazy luieren in populariteit. De redactie stelde een actieve Top 10 samen. Tenslotte is het na gedane arbeid op uw eigen terras goed genieten op het strand of het water.

All time summerfun Top 10

1 Beachvolleybal of –voetbal
Draait al jaren mee in de top van zomersporten. De bal met de voet over het net brengen dreigt het handwerk (volley) voorbij te streven. Weinig voor nodig; een net plus palen en een bal. Let op de vele beachvolleybal- en -voetbalcompetities die de strandzaken aan de kust dit jaar organiseren.

2 Wakeboarden
De snelste stijger. Wakeboarden is het afgelopen jaar ongekend populair geworden. Niet alleen bij watersportliefhebbers zelf, ook bij ondernemers. In no time zijn diverse wakeboardcentra gestart waar de horeca ook een belangrijke rol vervult. Potjes teambuilding voor managers via wakeboarden. Eén van de nieuwste vormen van waterskiën, waarbij je al springend en boardend gebruikmaakt van de hekgolf (wake) van een boot.

3 Blokarten
De hoogste nieuwe binnenkomer. Uit Nieuw-Zeeland overgewaaide funsport gebaseerd op het klassieke strandzeilen. Met een ultralichte (blo)kart tot 90 km per uur over het strand! Met drie wielen en een stuur; en met de andere hand bedien je het vier meter hoge zeil dat de speed regelt. Voordelen: snel aan de slag, want binnen vijf minuten bouw je vanuit een draagbare tas je eigen blokart. Geen specifieke zeil- en/of surfervaring vereist.

4 Jetskiën
Back from the 80’s. Eveneens gehaat, doordat ‘binken’ waterpret voor anderen vergallen met de snelle en vaak lawaaierige jetski’s. Maar behalve hard en snel kun je ook ontspannen varen met de op scooters lijkende vaartuigen. De tamelijk dure machines zijn erg wendbaar; leuk voor een boeienbaan, om mee te springen, of iemand in een band voort te trekken.

5 Frisbeeën
Blijvertje. Simpel maar doeltreffend vermaak voor op het strand, maar eigenlijk overal. In de reguliere horeca vaak nageaapt door gasten die elkaar viltjes toewerpen. Maar de sport (?) behelst much more: er bestaat zelfs een golfvariant van frisbee!

6 Skimboarden
New entry. In de VS is het al een echte funsport en in Europa wint het skimmen nu ook aan populariteit. Verrassend, het ‘ritje’ begint op het zand (!). Als de golf terugtrekt naar de zee, gooit de skimmer zijn board op het natte zand en glijdt dan naar het water om daar op de tegemoetkomende golven te ‘surfen’.

7 Banaan
Een daler. Wellicht veroorzaakt door het ietwat oubollige imago. Met z’n allen op een opblaasbare banaan. Met dáárvoor een (speed)boot. Kijken wie het langst erop blijft zitten.

8 Schepje en zandvormpje
Terug in de lijst. Nostalgie uit de kinderjaren. Maak in plaats van het gammele zandkasteeltje van vroeger een prachtige zandsculptuur. Wordt-ie ook niet meer kapotgetrapt door opgeschoten jochies.

9 Minibikes
Eerste nieuwe binnenkomer. Met minimotoren door het zand crossen. Dure hobby en minder voor het milieu, maar wel erg spectaculair.

10 Vlieger
Gezakt van de stabiele middenmoot naar de laatste plaats. Maar geen nood, de vliegersport blijft bij zowel jong als oud als bij de durfals erg gewild.

Deze top-10 kwam mede tot stand dankzij: Josée van Dijk (fotografie), Angelique Cornet (BlokartNederland.nl), Sandra van Santen (W&S Jetsport), O’Neill, Joey Gray (UPA), Clemens van Os (Plywood).

Reageer op dit artikel