artikel

Alles is koud in de assemblagekeuken

Horeca

Het nieuwbouwpand op het industrieterrein van Nijehaske (bij Heerenveen) beschikt over een schitterende keuken, voorzien van alle mogelijke apparatuur. Maar gekookt wordt er zelden of nooit bij Tjongerborch. Het bedrijf voorziet, puur op basis van assemblage, een ziekenhuis, een verpleeghuis en twee verzorgingshuizen van hun dagelijkse maaltijden. Warm, en naar het oordeel van de gebruikers, smakelijk.

Alles is koud in de assemblagekeuken

Twee jaar geleden startten ziekenhuis deTjongerschans en Stichting Moerborch samen maaltijdservice Tjongerborch. Jacob Feijen werkte destijds in een van de keukens van Stichting Moerborch in Heerenveen, waar twee verzorgingshuizen en een verpleeghuis onder vielen. De Stichting Moerborch en het Heerenveense ziekenhuis de Tjongerschans moesten beide om verschillende redenen hun voedingsdienst heroverwegen.

Vier jaar geleden lieten de beide stichtingen door Albron daarom een onderzoek doen naar de meest geschikte manier van voedselvoorziening. Op basis van dit onderzoek besloten beide directies een gloednieuw pand neer te zetten, op het industrieterrein van Nijehaske, net buiten Heerenveen.

Het pand biedt mogelijkheden om te koken, maar is vooral bedoeld om te assembleren. ‘Koken doen we hier eigenlijk helemaal niet’, zegt Feijen, die twee jaar geleden meeverhuisde van Moerborch naar Tjongerborch. ‘De braadslee die hier staat, is in twee jaar tijd misschien tien keer gebruikt. Alles in de warme keuken is nog als nieuw. De ovens en steamers worden eigenlijk alleen gebruikt als we ze eens uitlenen voor het een of ander.’

Geen warme keuken dus bij Tjongerborch, maar wat dan wel? ‘Alles is hier koud’, zegt Feijen. ‘Het komt koud binnen en het gaat koud de deur weer uit. We kopen de gerechten kant-en-klaar in. Het enige dat wij doen, is opslaan, administreren, portioneren en zorgen dat het in regenereerwagens bij de gebruikers terecht komt.’

Reageer op dit artikel