artikel

Alternatieven voor Noordzeevis

Horeca

Visleveranciers zijn niet eenduidig over de alternatieven voor Noordzeevissoorten zoals kabeljauw, tong en schol. Hun adviezen: neem voor de verandering verse vis, kweek- of diepvriesvis.

Kik hier voor het dossier over vis

Alternatieven voor Noordzeevis

Wil van Merkensteijn van Schmidt Zeevis in Rotterdam meent dat er voldoende alternatieven zijn voor de Noordzeevissoorten waar het visverbod betrekking op heeft. Zijn voorkeur gaat uit naar verse vis in plaats van kweekvis. Volgens Van Merkensteijn willen zijn afnemers, de ‘betere restaurants’, verse vis en zijn ze bereid daarvoor te betalen.’Ik ben anti-kweekvis. Om een kilo zalm te kweken, heb je vijf kilo wilde vis nodig. Verder produceren kweekvissen veel afval en zorgen ze voor vervuiling van het water.’

Kweekvis
J.Smit Vishandel in Veghel kiest juist vooral voor kweekvis als uitwijkmogelijkheid voor Noordzeevis. ‘We zijn zeker van aanvoer van deze vis’, beargumenteert Pierre Strik van het Veghelse bedrijf. Ook is kweekvis prijsvast, meent hij. Daarnaast stelt de medewerker van Smit aan koks voor om verse vis uit andere wateren dan de Noordzee op de menukaart te zetten. Strik vindt niet er sprake is van verplaatsing van het probleem als voor kortere tijd verse vis uit andere wateren wordt gehaald. Hij verwacht dat elders geen problemen met de visstand ontstaan zoals in de Noordzee. Strik denkt dat er de komende tijd meer vis ingevroren zal worden. Deze leverancier gebruikt zo min mogelijk diepvriesvis. Strik: ‘Verse vis is mooier van kwaliteit.’

Diepvriesvoorraden
Collega Pieter Bos van Bos Seafood in Blokzijl heeft een top tien van alternatieve vissoorten samengesteld met vooral veel diepvriesvis. Uitgangspunt van zijn top tien was voor hem een prijsklasse van rond de twintig gulden. ‘Koks kunnen ook verse vis in plaats van diepvries nemen maar daarvan is de prijs al gauw 15 tot 30 procent hoger.’ Voordeel van diepvriesvis is volgens Bos dat de kwaliteit van deze vis en de prijsvorming constanter zijn. De vis wordt na het fileren vers ingevroren en is microbiologisch gezien goed, vindt Bos. Hij vindt niet dat hij, door uit te wijken naar diepvries, het probleem verlegt naar een later tijdstip. ‘Over tien weken is het vangstverbod voorbij en hebben we weer voldoende aanvoer van verse vis.’ Het bedrijf uit Blokzijl heeft diepvriesvoorraden aangelegd, waarmee het een half jaar lang vooruit kan, zo verwacht Bos. Kweekvis ziet hij niet als een alternatief voor kabeljauw, tong en schol. ‘Je komt dan al gauw uit op dorades en gamba’s en dat zijn totaal verschillende vissoorten.’

Reageer op dit artikel