artikel

Ambachtelijk producten in gevaar

Horeca

Als Brussel doorgaat met het uitvaardigen van strenge productievoorschriften en het saneren van het kleine boerenbedrijf, vrezen de koks en restaurants aangesloten bij de Euro Toques terecht dat er straks helemaal geen ambachtelijk gemaakte producten meer verkrijgbaar zijn. Per dag verdwijnen er in Europa meer dan 200 boerenbedrijven. Het Europees Parlement in Brussel vergaderde halverwege […]

Ambachtelijk producten in gevaar

Als Brussel doorgaat met het uitvaardigen van strenge productievoorschriften en het saneren van het kleine boerenbedrijf, vrezen de koks en restaurants aangesloten bij de Euro Toques terecht dat er straks helemaal geen ambachtelijk gemaakte producten meer verkrijgbaar zijn. Per dag verdwijnen er in Europa meer dan 200 boerenbedrijven. Het Europees Parlement in Brussel vergaderde halverwege november in commissie over the rural enviroment, het boerenlandschap zeg maar. Mooie gelegenheid, dachten de Euro Toques, om die commissieleden te laten zien wat ze weggooien. Uit Malta, Italië, België, Cyprus, Spanje, Finland, Duitsland, Portugal, Hongarije, San Marino, Griekenland en Nederland kwamen de koks met heerlijkheden. Fred Dijsselbloem, Marice Heutz en boer Ben te Voortwis presenteerden kazen, Zuid-Limburgse witte wijn, gekookte Gasconneham en balkenbrei. De belangstelling van de commissieleden voor spijs en drank was groot. Lekker was bijvoorbeeld de gebraden rendiertong met spek en zwarte cantharellen in roomsaus uit Finland of de worsten van de Porco Alentejano uit Portugal. Ook de Duitse eend met bloedworstravioli en kastanjes was om de vingers bij op te eten. Nog een voorbeeld van kleinschalige productie; in San Marino bewaren ze hun geitenkaas gedurende drie maanden onder de grond waarna een origineel oud smakende vetarme kaas tevoor schijn komt, de formaggio di fasso. Zolang het nog mag. Klein maar fijn, dus moet het bewaard blijven.

Reageer op dit artikel