artikel

Ananas in winterse gerechten

Horeca

In de zomer is ananas erg lekker in cocktails, fruitsalades en met ijs. Maar ook in de winter zijn er vele gerechten te bedenken met ananas. Deze vrucht is het hele jaar verkrijgbaar, maar heeft een extra grote aanvoer in de periode december tot april.

Ananas in winterse gerechten

Gebruik ananas bij kip, vis in ovenschotels, gebakken of geflambeerd bij ijs of gecombineerd met kaas.

Tip: U kunt de ananasplakken ook flamberen. Gebruik daarvoor ongeveer 70 ml. Grand Marnier.

De ananas bevat een eiwitsplitsend enzym, de bromeline. Dit enzym maakt de ananas licht verteerbaar en zorgt bij toevoeging aan vlees ervoor dat het vlees malser wordt. Hetzelfde enzym zorgt erbij eiwitrijke producten als gelatine en zuivelproducten voor, dat de bindende werking sterk verminderd en dat het eindproduct na enige tijd waterig wordt of zelfs van smaak veranderd. U kunt dit voorkomen door de ananas even te verwarmen en dan pas te verwerken.

Rijpheid
Om de rijpheid te testen bestaan er verschillende mogelijkheden. Verspreidt de ananas een lekkere geur, heeft de vrucht glanzende ogen, laten de kroonblaadjes gemakkelijk los, voelt de vrucht veerkrachtig aan rond de steelaanzet en zijn de velletjes in de ogen van de ananas bruin, dan is de vrucht rijp.

Ananassen met kleine ogen en een sterk reliëf zijn extra aromatisch. Een goed gerijpte ananas heeft een zoet-zure smaak, bevat veel sap en heeft in vergelijking met andere zuidvruchten, een uitgesproken en sterk aroma.

Bewaren
Bewaar een ananas niet onder 8 graden Celcius (dus niet in de koelkast). Eenmaal te koud bewaard kan bij de ananas het zogenaamde lage-temperatuurbederf optreden. De vrucht wordt niet meer rijp en gaat vaak van binnenuit rotten. Bewaar een ananas bij kamertemperatuur. Is de vrucht rijp dan is de houdbaarheid bij 12 graden Celcius (in bijkeuken of kelder) nog 1 a 2 dagen.

Ananasrecepten
Compote van ananas en waterkastanjes
Chocoladesoufflé met gemarineerde ananas
Broodje champignon-ananassalade

Reageer op dit artikel