artikel

Asperges zetten Zuiddorpe op de kaart

Horeca

Restaurant Onder de Linden ligt aan een Frans ogend dorpsplein in het Zeeuwse Zuiddorpe. De parkeerplaats met zandkleurige steentjes leent zich prima voor een partijtje jeu de boules. In het aspergeseizoen komen gasten van heinde en verre voor het inmiddels bekende aspergemenu. Van eind maart tot 21 juni gaat de menukaart de kast in en serveren Sjef (39) en Chantal (38) de Cock niets anders dan aspergegerechten.

Asperges zetten Zuiddorpe op de kaart

Gedurende het aspergeseizoen loopt het restaurant met 130 couverts twee keer per dag vol met aspergeminnende gasten. Het merendeel is afkomstig uit België. De traditie om drie maanden alleen asperges te serveren, gaat ruim dertig jaar terug. Chantal: ‘Wij hebben de zaak 14 jaar geleden overgenomen van de ouders van Sjef. Voor onze tijd kwam hier ieder jaar een groep zakenmensen voor een diner. Eén van hen was boer. Hij wilde graag een keer asperges eten met de groep. Die heeft hij vervolgens meegenomen. Gasten van andere tafels zagen het gerecht en wilden ook wel eens wat anders. Zo is de traditie begonnen. Vandaag de dag krijgen we bezoekers die al voor de vijfentwintigste keer het aspergemenu eten.’
De prijs van het aspergemenu van twee gangen is ƒ46,-. Hiervoor krijgt de gast aspergeroomsoep vooraf en als hoofdgerecht gekookte asperges, geserveerd met gekookte en gevulde eieren, rauwe en gekookte ham, gebakken aardappels en boter- en Hollandaisesaus. Enige alternatief naast het aspergemenu is gebakken tong of biefstuk.Hoewel het restaurant altijd met reserveringen werkt, gebeurt het regelmatig dat gasten niet bekend zijn met de drie maanden zonder kaart. Sjef: ‘ Nieuwe bezoekers nemen plaats en gaan zitten wachten op de kaart. In plaats daarvan komt een serveerster met de soep aan tafel. Het geeft een positief verrassingseffect. De mensen zijn benieuwd naar wat komen gaat.’

Iedere week
Chantal verbaast zich over de onbekendheid van Zeeland als aspergegebied. ‘Bij asperges denkt iedereen aan Brabant en Limburg. Maar Zuiddorpe ligt ook in echt aspergegebied.’ Aan gasten heeft de zaak geen gebrek. ‘We krijgen hier zelfs gasten uit Noord-Frankrijk. Sommige gasten komen iedere week asperges eten. We krijgen ook Belgische ondernemers die hun zakendiners opsparen tot het aspergeseizoen aanbreekt.’ Zodra het seizoen begint, wordt het team van 8 vaste medewerkers uitgebreid naar 28. De Cock heeft zelf actie ondernomen om een einde te maken aan het personeelstekort waarmee de zaak kampte. Sjef: ‘We hebben een cursusmiddag georganiseerd om huisvrouwen om te scholen voor de bediening. We zitten in een moeilijk seizoen, voor de schoolvakanties. Daarom moesten we een andere doelgroep dan scholieren aanspreken.’

Schilmachine
Afhankelijk van het aantal bezoekers gebruikt het restaurant tussen de 200 en 400 kilo asperges per dag. Om de vele kilo’s te schillen, heeft De Cock een schilmachine aangeschaft. Lucht- en waterdruk sturen de stelen langs zestien messen. De kok ontdekte het bestaan van het apparaat bij een groentenverwerkingsbedrijf in Eindhoven. De machine scheelt het keukenpersoneel vele uren werk. Na het schillen moeten alleen de houtige achterstukken worden verwijderd. Vervolgens gaat er een tweede stukje van de asperge; voor de soep.

Reageer op dit artikel