artikel

Australische wijn op de kaart?

Horeca

De populariteit van Australische wijn bij de slijter is ongekend. Soepel, makkelijke allemansvrienden, en nog betaalbaar ook. Maar hoe houdt de Australische wijn zich op de wijnkaart in combinatie met complexe gerechten? Will Jansen vroeg enkele sommeliers en koks naar hun ervaringen met wijn van down under.

Australische wijn op de kaart?

Marcel van der Kleijn:
(Chef-kok van Calla’s in Den Haag)’
Wij hebben een internationaal publiek in Den Haag. De mensen kennen de kwaliteit van de Australische wijn en vragen er naar, meer dan naar Zuid-Afrika of Chili. Inkoop zitten er dure wijnen bij zoals de merlot van Clarendon Hills, maar die ik ook echt top. We hebben een aantal gasten die altijd gaan voor Domaine de Chevalier Blanc uit de Grave. Toen onze sommelier Stan Roelofsma ze liet kennis maken met de semillon ’95 van Tim Adams, waren ze meteen verkocht. Waanzinnige topwijn is dat. Ik ben wel tevreden over wat die Australiërs ons voorzetten.’

Paul van Staveren:
(Gastheer van Hof van Sonoy in Blokzijl)
Ja, waarom? Al sinds ik vier jaar geleden openging, heb ik de hele wereld op de kaart staan. Ik vind de nieuwe wijnmakers goed hoewel het contrast soms groot kan zijn. Soms verrassen ze, soms maken ze ronduit platte wijnen. Je hebt er huizen met veel traditie, vergeet dat niet. Ik hou van sauvignon blanc en die kunnen ze daar heel goed maken.

Chantal Arts
(Gastvrouw van kasteel Ooijen in Broekhuizenvorst)
Frankrijk is toch ook niet alles. Als alternatief voor die dure boredeaux kan de Australische wijn heel goed. Ik hoef er niet mee op te scheppen. Onze gasten vragen zelf naar Australische huizen. Op onze kaart staan wijnen uit 12 landen, inclusief Nederland en Hongarije. Ik ben zelf weg van de Grenache Yalumba van de Barossa Growers. Wij krijgen onze wijnen van Verbunt en Verlinden en die uit Australië hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Jaco Gouwen
(Sommelier van Het Atelier in Gulpen)
Waarom Australische wijnen? Da’s even nadenken. Persoonlijk ben ik er niet kapot van. Vooral die grot plassen chardonnay en zo. Mooie Australische wijnen zijn gelijk duur en die moet je heel nadrukkelijk zoeken, Maar ik moet ook toegeven dat er veel potentieel is, daarginds. Mijn favoriet is de Cape Mentelle uit West-Australië die bij ons wordt geleverd door Hosman Vins uit Schiedam.

Walter Verbrügge
(Sommelier van Kasteel Erenstein in Kerkrade)
De tendens met die nieuwe wijnen is van alles iets te veel in huis hebben. Sinds kort voeren we de prachtige Rose of Virginia, een rosé waar wij het alleenrecht voor Europa op hebben. Mooi rond, weinig bitter, lekker neus van rood fruit, niet te veel alcohol en ook niet dat zuurstokidee. Vooral met gegrilde witvis doet hij het goed en hij houdt zich verrassend goed staande bij een lamsfilet met truffelsaus. Nou, dan moet je toch van goede huize komen.

Exclusief voor abonnees van Misset Horeca

Informatie over Australische wijnen.

Reageer op dit artikel