artikel

Balans

Horeca

Passie voor het vak, noodzaak om te overleven in de horeca. Werken in deze branche vraagt veel van je. Hoe ga je daar als ondernemer mee om, hoe houd je een goede balans tussen werk en privé? Hoe voorkom je dat deze passie omslaat in een te grote werkdruk en hoe houd je je werk leuk?

Balans

Afgelopen maandag sprak ik met drie topkoks over trends in de topgastronomie tijdens de eerste live-uitzending van Misset Horeca Culi Talk. Nog terug te zien via onze website www.missethoreca.nl/culitalk

Tijdens het interview met Jonnie Boer, Jacob Jan Boerma en Paul van de Bunt spraken we onder andere over de constante druk van het presteren. Ook zij voelen deze druk en gaven aan dat een goede balans tussen de werk- en de privé-uren van groot belang is.

Ook in het boek ‘Naakte chefs’ vertellen deze drie en nog dertig andere topchefs over onder andere de fysieke keerzijde van het harde werken. En hoe belangrijk het is om de passie, de lol voor het vak te houden.

Recentelijk gaf Raymond Prinsen van toprestaurant De Stenen Tafel in Borculo aan er begin volgend jaar mee te stoppen. Hij zegt: ,,Ik ging de lol in koken op topniveau langzamerhand missen. Het heilige vuur is gedoofd.’’

Zo had ik onlangs ook met een aantal ex-caféhouders een studiedag te Groningen. We bezochten enkele mooie cafés en spraken met de uitbaters over hun liefde voor het vak, de diverse activiteiten die ze ontplooien om de gasten naar hun café te leiden, over de uren die ze maken. Enkele deelnemers aan de studiedag hadden hun zaak de afgelopen jaren verkocht en kwamen er toen achter hoe druk ze het eigenlijk hadden gehad in de tijd dat ze hun café nog hadden. Gezin en vrienden kwamen op de tweede plaats, er werden lange dagen gemaakt. Nu konden ze eindelijk even gas terugnemen en leuke dingen doen.

Waarschijnlijk herkenbaar voor u. Het runnen van een hotel, een restaurant of een café is geen gewone baan. Zeker niet als de gasten de hand wat meer op de knip houden. Lol en passie voor je vak, voor je bedrijf, zijn belangrijke ingrediënten om door te gaan. Zoekende naar de balans.

Reageer op dit artikel