artikel

Barrio Habana: warm latino temperament in kil Arnhem

Horeca

De Korenmarkt in Arnhem zorgt door de nieuwe inrichting voor een killere aanblik. Barrio Habana zal vanaf de rand warme lucht gaan blazen over het bekende uitgaansplein. Het duurde tien maanden voordat de cocktailbar-restaurant-club op Latino-leest er kwam. Maar na enkele weken openstelling blijkt het nu al een succes in de Gelderse provinciestad.

Barrio Habana: warm latino temperament in kil Arnhem

Bijna was Barrio Habana, de vierde zaak van Ali Ezzi, er niet gekomen. Ruim vier jaar geleden overleed zijn vrouw bij de bevalling van hun tweeling. De geboren Tunesiër was niet te troosten en wilde zijn hele business van de hand doen. Zijn schoonouders, directe familie, vrienden en medewerkers overtuigden hem dat zijn vrouw dat niet zo zou hebben gewild. Ezzi zelf kwam uiteindelijk ook tot die conclusie en zette een verwoede expansiedrift in.

In enkele jaren tijd stampte hij in de Kort Pauwstraat in Arnhem drie nieuwe zaken uit de grond. Na café-restaurant Olivier achtereenvolgens restaurant Le Grand Royal, café-traiteur-visspecialiteitenrestaurant Le Vieux Pêcheur en nu dus Barrio Habana. ‘Het liefst zit ik in Royal, die zaak heb ik eigenlijk ter ere van mijn vrouw gemaakt. Er zit een stukje van haar in. Ook al omdat ik, als ik spullen uit ging zoeken voor Royal, het idee had dat ze toch bij me was. Ik denk dat het een vlucht is geweest, dat ik na haar dood al die projecten ben begonnen.’

Het tekent de 42-jarige Ezzi, die sinds 1985 in Nederland woont en vooral werkt. De zakenman kan tegelijkertijd ingehouden emotioneel zijn, nuchter, maar ook hard als het moet. Dat hij aimabel is, blijkt wel uit de amicale manier waarop hij en zijn medewerkers met elkaar omgaan. ‘Zonder hen had ik het echt nooit gered’, voegt hij er nog maar eens aan toe. De vrijwel complete brigade is nieuw en zal van de nieuwe hit in Arnhem een blijvertje moeten maken.

Niet zeuren
De aanloop tot de opening was er één van de lange adem. Het pand waarin voorheen een elektro- en witgoedzaak zat, werd totaal gestript. Zelfs de diverse vloeren werden eruit gesloopt. Wat uiteindelijk tevoorschijn is gekomen, is een vijf etages tellend etablissement. In het souterrain zit de club inclusief dansvloer, zithoek en bar als ook de toiletgroep. Op de begane grond een bar, op verdieping één een cocktailbar/lounge, daarboven het restaurant en op de hoogste etage de keuken. Om de personeelsleden niet constant de Vierdaagse te laten lopen, is er zowel een goederen- als personenlift ingebouwd.

Het totaalplaatje kostte tien maanden bloed, zweet en tranen. Die waren van voornamelijk Duitse en Portugese makelij. Ezzi liet diverse architectenbureaus en interieurbouwers een offerte en een verhaal doen, maar het klikte pas echt bij Van Londen en Hulleman uit Doetinchem. Die hadden weer goeie banden met Armando Cortez uit Düsseldorf. ‘Zo vlak na de verbouwing van Le Vieux Pêcheur wilde ik niet nog eens een heel project begeleiden. In nauw overleg met Van Londen en Hulleman en Cortez en zijn mannen is dit totstandgekomen.’ Ezzi roemt de mentaliteit, kundigheid, inzet en het enthousiasme van het grotendeels Portugees/Duitse bouwteam.

‘Geweldig! Ze waren zo enthousiast en zeurden totaal niet. Sommigen hebben hier zelfs geslapen. Ook de ideeën waarmee ze kwamen, waren prima. Vooral de Portugezen hadden feeling met die hele Latino-inrichting. Er liep ook een schilder rond die werkelijk alle mogelijke afbeeldingen kon maken. Pasgeleden zijn hier nog horecamensen uit Düsseldorf geweest. Die zeiden dat ze zo’n mooie zaak niet in hun stad hadden.’

Budgetoverschrijding
Voor de complete metamorfose had Ezzi vorig jaar zo’n 1,5 miljoen ouderwetse guldens in gedachten. Dat werd echter bijna twee miljoen gulden, zo’n 900.000 euro. De budgetoverschrijding bleek voornamelijk te maken te hebben met het creëren van de kelder, het installeren van de compleet nieuwe etages en de aankleding. Ezzi is door zijn vrouw aangestoken met voorliefde voor architectuur en decoratie, vandaar. ‘Ik ben zelf in Cuba geweest en heb daar ook veel foto’s gemaakt. Ook was ik in een boel andere Latino-zaken. Ik vond dat er veel de sfeer van het arme Cuba hing. Ik wil de mensen met Barrio Habana de sfeer van het warme, rijke Cuba laten zien’, aldus de Arnhemmer.

De inrichting komt in ieder geval warm en rijk over. Sfeervolle verlichting vanuit kroonluchters of trendy retrolampen, veel pluche banken en stoelen, gezellige zithoekjes, gestileerde vormen en veel hout zorgen voor een enigszins rommelige, maar juist daardoor gemoedelijke en uitnodigende uitstraling. Het is Ezzi’s bedoeling dat de gasten zich over de vier etages verspreiden.

Vanaf ’s morgens elf uur kan er al geluncht worden. Vervolgens is het de beurt aan de tapas- of uitgebreide kaart (tot 23.00 uur). De hapjes kunnen tot veel later ook in andere delen van de zaak, zoals het restaurantgedeelte, worden besteld. Tussendoor kan er natuurlijk hangend in banken of stoelen of aan de diverse balustrades geborreld worden. Vanaf tien uur ’s avonds kunnen de voetjes van de dancevloer, beneden in de cosy club. Waar warme latino-house wordt gedraaid.

Kwaliteitsimpuls‘
De doelgroep van Barrio Habana is een net, volwassen publiek dat gaat voor een veilig gevoel tijdens het uitgaan. Als de mensen hier binnenkomen, moeten ze ook een vakantiegevoel krijgen. Op termijn wil ik hier thema-avonden en bekende dj’s en bands binnenhalen. Allemaal wel in Caribische sfeer natuurlijk. Zo’n zaak als deze bestond nog niet in Arnhem. Niet alleen voor mensen uit de stad zelf, het is bedoeld voor iedereen uit de hele regio. En ik wil niet arrogant overkomen, maar deze zaak is een kwaliteitsimpuls voor Arnhem.’ Aldus Ezzi, die vindt dat de naastgelegen Korenmarkt wel wat schwung kan gebruiken.

‘Er zijn te veel zaken die op elkaar lijken.’ Zelf geeft hij het goede voorbeeld met wéér een nieuw etablissement. Hij heeft nu vier zaken naast en tegenover elkaar. Het ligt voor de hand dat hij het personeel regelmatig laat oversteken. ‘Nee, dat wil ik niet. In het begin moeten sowieso veel en dezelfde medewerkers hier zijn. Zo kan er een band met de gast worden opgebouwd en zal er altijd voldoende service zijn. Dat moet ervoor zorgen dat de mensen terug blijven komen.’ Misschien dat Ezzi het dan weer tijd vindt om meer zaken op te gaan zetten. Op termijn heeft hij in ieder geval twee vervangers klaarstaan. Zijn tweeling, een dochter en een zoon.

Reageer op dit artikel