artikel

Behendigheid en geluk

Horeca

Bij de meeste herbergspelen moet je zowel een beetje behendig zijn alsook een beetje geluk hebben. Zoals bij de hydrograaf bijvoorbeeld. Het spel bestaat uit een lange bak, waarvan de bodem aan het eind iets omhoog loopt.

Behendigheid en geluk

In dat hellende gedeelte zitten negen gaten die ieder een eigen puntenwaarde hebben. Voor de gaten staan hindernissen. In het midden van de bak zijn twee bruggetjes geplaatst waarop een dobbelsteen wordt gelegd.

De bedoeling van het spel is om met de keu de bal in de gaten aan het eind van de hydrograaf te krijgen. Door middel van het van hun bruggetje stoten van de dobbelstenen kan de speler zijn score verhogen.

Ook bij tafelkegelen moet je een beetje geluk hebben, maar behendigheid speelt hier toch een grotere rol. Het spel stamt af van het grote Franse quilles (zwierbol) dat bij mooi weer buiten werd gespeeld. In de wintermaanden ging dat echter niet en daarvoor is de tafelversie ontwikkeld.

De negen kegeltjes staan in een houten bak. Aan de bak is een galg met een touw bevestigd waaraan een houten bol hangt. Het doel van het spel is om met één slingerbeweging van de bol zo veel mogelijk kegeltjes om te gooien. De kleine houten bol wordt naar voren geslingerd, zodanig dat hij op de heenweg met een wijde boog om de kegeltjes heen gaat; alleen op de terugweg mag hij kegeltjes omgooien. Met de bol mag slechts één slingerbeweging worden gemaakt.

Reageer op dit artikel