artikel

Belgische nationale feestdag

Horeca

Op 21 juli viert België feest. In verschillende delen van het land worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Een greep uit het aanbod: de plaats Vielsalm wordt door heksen bestormd die streken uithalen met de toeschouwers. Op het kasteel van La Roche en Ardenne verschijnt het spook van La Roche. Overal zijn streekmarkten en buitenfeesten met vuurwerk. Een goede gelegenheid om langs de grens met ons buurland eens echte Belgische en Vlaamse recepten op het menu te zetten. Bij voorbeeld Gentse waterzooi, runderlappen op Vlaamse wijze en voor bij de koffie Vlaamse boerenvlaai.

Belgische nationale feestdag

Gentse waterzooi van kip

Ingrediënten voor 1 kip:
1 vlezige kip
boter of margarine
1 winterpeen
1 prei
enkele stengels bleekselderij
1 flinke ui
1 bosje peterselie met worteltjes
circa 1½ liter (kippen)bouillon
2 eierdooiers

Bereiding:
Snijd de kip in acht stukken. Bestrijk de panbodem met een ruime hoeveelheid boter of margarine. Maak de groenten schoon en snijd ze, behalve de peterselieworteltjes, klein. Houd van de peterselie wat blaadjes achter.Leg alle groenten in de stoofpan en leg er de stukken kip, met peper en zout, op. Giet de bouillon erbij, laat dit aan de kook komen en kook de kip zachtjes gaar in circa 3 kwartier.

Neem de peterselieworteltjes uit de pan en druk ze tot puree. Voeg ze weer aan de soep toe. Verwarm een soepterrine en klop er de eierdooiers in los. Schenk er dan, steeds goed kloppend, de bouillon bij, en voeg groenten en stukken kip toe. Strooi er de achtergehouden peterselie over.

Variaties:
Zoals bij alle streekgerechten kent ook de Gentse waterzooi veel variaties. Soms voegt men nog kleine balletjes (varkens)gehakt toe, of een puree van in bouillon gekookte uien. De bouillon wordt soms getrokken van kippe-afval (nekjes, maagjes), maar ook wel eens van een kalfsknietje. De tot puree gewreven peterselieworteltjes zijn echter onmisbaar.

Gestoofde runderlappen op Vlaamse wijze

Ingrediënten voor 4 personen:
600 gram magere runderlappen
1 pakje boter of margarine per 500 gram vlees
2 grote uien per 500 gram vlees
scheutje tafelazijn
enkele gedroogde laurierblaadjes
peper en zout

Bereiding:
Smelt de boter of margarine in een braadpan. Wacht tot de boter of margarine niet meer schuimt. Schroei het gezouten en met peper bestrooide vlees op hoog vuur aan beide kanten goed bruin. Neem het vlees uit de pan en draai het vuur laag. Laat nu de gesnipperde ui in de boter glazig worden. Voeg de laurierblaadjes toe, een scheut tafelazijn en een kopje water, tot het vlees bijna onder staat . Indien nodig meer water toevoegen. Het geheel goed laten doorkoken.

Daarna gedurende ongeveer 4 uur met de deksel op de pan het vlees verder op een zo laag mogelijk vuur laten sudderen. Het vlees dient wel af en toe gekeerd te worden. Haal het vlees uit de jus, verwijder de laurierblaadjes en bind de jus af met maïzena of bloem. Leg daarna het vlees weer in de jus en laat het nog even zachtjes doorsudderen. Geef er kruimige aardappelen bij en verse groenten.

Vlaamse boerenvlaai

Ingrediënten:
2 liter melk
½ peperkoek (= ontbijtkoek)
½ pakje biscuitjes
driekwart pak speculaas
5 eetlepels donkere kandijsiroop (Candico aroma)
2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
2 eetlepels witte (basterd)suiker
± 2 eetlepels maïzena

Bereiding:
Vet de bodem van een hoge pan in met boter of margarine, voeg daarna toe de melk, dan de in stukken gesneden peperkoek, de biscuitjes en de speculaas. Breng dit langzaam aan de kook onder voortdurend roeren.Nog aanwezige brokken kunnen met een mixer glad gemaakt worden.Voeg daarna de stroop en de suiker toe. Steeds goed blijven roeren, om aanbranden te voorkomen.

Nu de maïzena in wat melk aanlengen en dit toevoegen. Onder voortdurend roeren aan de kook laten komen. Om de juiste dikte te kunnen bepalen moet een houten lepel bijna rechtop kunnen blijven staan! Nog eens flink laten doorkoken en dan storten in een (of twee) met boter ingesmeerde vuurvaste schotel(s).Bakken in een voorverwarmde oven, ± 1½ uur. Temperatuur van de elektrische oven 200°C, gasoven stand 3½ à 4.

Reageer op dit artikel