artikel

Bevoorradingsproblemen kiprestaurants blijven uit

Horeca

Afgelopen maandag hadden de kiprestaurants nog een gelaten en afwachtende houding ten aanzien van de vogelpest. Het was nog onduidelijk welke kwalijke gevolgen de uitbraak voor hun nering in petto had. Dinsdag tegen het middaguur leken de meeste problemen met de bevoorrading al opgelost dankzij een versoepeling van het vervoersverbod.

Bevoorradingsproblemen kiprestaurants blijven uit

De uitbraak van vogelpest en het daarop volgende vervoersverbod leidden niet toch echte paniek bij de kiprestaurants. Eerder was sprake van gelatenheid en een afwachtende houding.

Franchisegever Yolanda Nieuwstadt van de keten Barnies Kiplekker restaurants in Barneveld (zes vestigingen) zag het maandagmiddag niettemin even somber in. Ze vreesde voor de bevoorrading van de filialen in het land met verse kip. Die bevoorrading vindt plaats vanuit Barneveld, het centrum van het besmette gebied.Een leverancier in de buurt van Almere, buiten het besmette gebied, levert de keten in Barneveld wekelijks 1000 kilo kip.

Dinsdagochtend leek het erop dat de distributie van de bestaande voorraad toch gewoon doorgang kon vinden, en dat nieuwe voorraad zonodig direct aan de filialen kon worden geleverd. Verse kip is de grote omzetmaker in Barnies.

Versoepeling
Horeca en groothandels profiteren van de versoepeling van de transportmaatregelen die maandagnacht werd afgekondigd. Daardoor is het, althans buiten de tienkilometergebieden rond de besmettingshaarden, weer toegestaan om vleeskuikens, eenden en kalkoenen af te voeren voor de slacht.

Kort na het uitbreken van de vogelpest in de Gelderse Vallei en in het Gelderse Laren volgde een transportverbod voor levend pluimvee in heel Nederland, waardoor de slachterijen geen aanvoer van dieren meer hadden. Door de versoepeling lijkt het gevaar dat de bevoorrading van restaurants stagneert aanzienlijk kleiner.

Anton Hol, eigenaar van Barnies Kipcorner (géén onderdeel van Barnies Kiplekker Restaurants) in ’s-Hertogenbosch kreeg afgelopen dinsdag trouwens gewoon z’n normale bestelling geleverd. Dat kon omdat zijn leverancier in België zit en daar ook slacht. Zodoende kon Hol weer vijf dagen vooruit. Maar de restaurateur zou alsnog genoodzaakt kunnen zijn pluimveevlees elders af te nemen als het exportverbod van kracht blijft. Zijn Belgische leverancier haalt zijn kippen namelijk uit Nederland.

Hol zag zich dinsdag bij aflevering van de kipvoorraad meteen al geconfronteerd met een fors hogere rekening. ‘Dat is het eerste effect natuurlijk, een enorme prijsverhoging’, aldus de restaurateur die ten tijde van de mkz-crisis forse schade leed doordat het toen geldende vervoersverbod zich uitstrekte tot pluimvee.

Noord-Hollandse Blauwe
Ook assistent-bedrijfsleider William Bekke van restaurant Kip in Rotterdam maakte zich begin deze week geen zorgen. Hij heeft eveneens een Belgische leverancier: Paul de Wit in Aalter. De Wit, Nederlander, fokt daar het Noord-Hollands Hoen, ook Noord-Hollandse Blauwe genaamd.

Kip neemt wekelijks zo’n 35 kilo af. Niet erg veel, maar dat komt omdat kip een specialiteit is in het restaurant, en er slechts een beperkt aantal hoendergerechten wordt geserveerd. Voor de rest voert Kip een Franse keuken.

Leverancier De Wit volgt de ontwikkelingen in Nederland met argusogen. Zijn kleinschalige bedrijf levert de Noord-Hollandse Blauwe en de Calicuth voornamelijk aan toprestaurants in België en Nederland. Hij heeft een paar duizend dieren die buiten lopen en volgens hem nauwelijks of niet vatbaar zijn voor de vogelpest.

Ondanks de wat soepeler maatregelen begin deze week in Nederland ziet De Wit het somber in. ‘Maar als die vogelpest overslaat naar België, maak je gewoon deel uit van de cyclus en word je bedrijf geruimd.’

Lijntjes
Voor horecagroothandel Sligro was de versoepeling van de vervoersmaatregel dinsdag goed nieuws. Los van de ontwikkelingen zegt hoofd kwaliteit Johan Hullema dat Sligro steeds verse kip in voorraad zal hebben. ‘Want we hebben een paar lijntjes lopen met Frankrijk en Denemarken.’

Martine en Nicolette Verheij, die de directie voeren van kiprestaurantketen Juffrouw Tok (vestigingen in Didam, Ede, Eindhoven, Tiel en Tilburg), waren deze weken in verband met vakantie niet voor commentaar bereikbaar.

Christel Welling van de Juffrouw Tok in Ede liet niettemin weten dat de franchisehouders voortdurend met elkaar in contact staan. De restaurants hebben verschillende leveranciers. De vestiging Ede kreeg van een leverancier uit Nijkerkerveen dinsdag nog geleverd uit de bestaande voorraad.

Reageer op dit artikel