artikel

Bijzondere shop-in-shop in Zwolse Cafetaria

Horeca

Bakken en pijltjes gooien. Het lijkt een vreemde combinatie, maar niet voor cafetariahouder Peter Oud. Sinds eind oktober heeft hij een dartswinkel geopend in zijn cafetaria Food Planet Oud in Zwolle. ‘Het is eigenlijk uit nood geboren’, zegt Oud. ‘Voor darters in Zwolle en omgeving, waartoe ik ook toe behoor, was er geen fatsoenlijke dartswinkel meer met voldoende deskundigheid.

Bijzondere shop-in-shop in Zwolse Cafetaria

Dartdeskundigheid is er in elk geval genoeg in Food Planet Oud. Naast Oud zijn er diverse medewerkers in de cafetaria actief in de dartsport. Oud speelt zelf met zijn medewerker Jeroen al vijftien jaar darts in competitieverband. ‘In de Sallandse competitie spelen we inmiddels zelfs op eredivisieniveau’, vertelt hij trots. ‘Ik heb eigenlijk altijd al dartartikelen bezorgd voor mijn dartsmaatjes. Ik bestelde geregeld spullen via een groothandel in België en kon toen nog terecht bij een darts- en vliegerwinkel in Zwolle, maar die winkel hield op te bestaan. Mijn medewerker Jeroen kwam toen op het idee om hier een dartswinkeltje te openen.’

In de cafetaria stond namelijk al jaren een hoek leeg. ‘Daar stonden ooit de speelautomaten, maar die zijn per 1 januari 1994 verboden. Sinds die tijd stond de hoek leeg en deden we er niets mee. Toen Jeroen met het idee kwam heb ik er een week over nagedacht, daarna heb ik besloten het te gaan doen. Na een week konden we Dartsplanet Oud al openen.’

Het kleine winkeltje biedt een breed assortiment voor darters: pijlen, pijlonderdelen, borden, ophangsetjes, shirts en opberghoesjes. De eerste reacties op de nieuwe zaak, zijn volgens Oud ‘erg goed’. ‘Mijn omzet is na de opening van de dartsshop in elk geval behoorlijk omhoog gegaan’. ‘Er blijken heel wat cafetariaklanten geïnteresseerd te zijn in de dartssport. Dan heb ik het vooral over het grijze kanaal: de huis-tuin-en-keuken-darters.’

Fanatiek
De drukte zal volgens Oud verder toenemen als het internationale toernooi de Embassy begin volgend jaar plaatsheeft. ‘Iedere keer als SBS6 deze internationale wedstrijd uitzendt, is er een soort ‘boom’ in de Nederlandse dartsport. Vaak zie je dat mensen door de Embassy een keer een bord hebben aangeschaft. Op gegeven verflauwt het enthousiasme wat, maar tijdens en na zo’n Embassy gaan deze mensen dan weer fanatiek darten. Mijn klanten weten dan dat ik het juiste materiaal in huis heb.’

Oud hoopt door zijn shop-in-shop formule meer mensen, en dan met name zijn cafetariaklanten, warm te maken voor de dartsport. ‘Dat is één van de hoofddoelen voor mij, maar ook voor mijn personeel. Daarom willen we klanten veel uitleg en advies geven. Op onze ingooibaan kunnen geïnteresseerden ook even rustig ingooien en kijken welke pijl het beste bij ze past. We hebben cafépijlen van 12,50 euro tot toppijlen van 69,50 euro, dus voor ieder wat wils..’

Maar één ding staat voor Oud en zijn personeel voorop: cafetariaklanten gaan voor. ‘Als het druk is, zullen de dartklanten even moeten wachten. Van de cafetaria leven we immers, dat is onze basis. De dartwinkel is leuk, maar ik kan er natuurlijk niet van rondkomen. Die winkel is eigenlijk een hobby’.

Reageer op dit artikel