artikel

Bilderberg lonkt met whiskyarrangement

Horeca

Een mooie single malt whisky is een geliefde afsluiting van een diner. Maar whisky serveren tijdens het eten? Dat is ongebruikelijk. Bilderberg Hotels vroeg een aantal eigen koks een menu te bereiden waarbij whisky de gerechten begeleidt. Het resultaat, het whisky-dinerarrangement, is dit najaar te boeken bij vijf hotel-restaurants van de keten.

Bilderberg lonkt met whiskyarrangement

Als grote importeur en producent van gedistilleerde dranken is er Maxxium Nederland veel aan gelegen de culinair heilige twee-eenheid wijn en spijs te doorbreken. Of om in ieder geval te proberen barstjes te veroorzaken in dit bastion. De producent van onder andere Bols-jenever ging vorig jaar al een samenwerking aan met Vermeer’s tweesterrenkok Pascal Jalhaij. Deze ontwikkelde een Remy Only-diner. Een menu begeleid door, en deels bereid met, cognacs van Remy Martin. Recent werd een vergelijkbare samenwerking aangegaan met Bilderberg. Al is het nu Schotlands bekendste exportproduct whisky dat centraal staat.

Na een workshop over deze drank in Bilderberg Kasteel ’t Kerkebosch bij Zeist ontstond het plan voor een whiskydiner. Het was een idee van Maxxium’s brand ambassador Robert Heida en directeur Hans van Pelt van ‘t Kerkebosch. In de weken hierna werd druk gesleuteld aan een vijfgangendiner waarbij ieder gerecht wordt geserveerd met een whisky uit het Maxxium-assortiment.

En dat viel niet mee. Er moet op smakengebied heel wat tegenwicht worden geboden, wil een gerecht overeind blijven tegen een gedistilleerde drank met een alcoholgehalte van rond de 40 procent. Bovendien is het smakenpalet van whisky’s zeer divers. Afhankelijk van de lagertijd – altijd minimaal drie jaar op eikenhouten vaten – speelt de herkomst een belangrijke rol. Neem bijvoorbeeld de whisky’s van het eiland Islay. De turf waarmee de gerst hier wordt geëest, bevat veel zeewier – wat de whisky een zilt karakter geeft. Andere whisky’s zijn frisser en bevatten lichte citrus- en noottonen. Daarnaast speelt het aantal jaren dat de drank op vat heeft gelegen een rol.

Iets moeilijker
De wilde zalm in het eerste gerecht was bewust gerookt om de smaak krachtiger te maken. Verrassend smakelijk combineerde de daurade met de twaalf jaar oude Macallan-whisky. De krachtige smaak van de vis, en de Thaise saus met daarin sereh verwerkt, harmonieerden met de sherry- en houttonen van de Schotse drank.

De zoetige heidetonen van de Highland Park hadden het moeilijker bij de derde gang van wilde eend. Vooral door de begeleidende puree van knolselderij hadden bij dit gerecht een paar zurige elementen van een fraaie rode wijn niet misstaan, aldus een aanwezige. De opmerking bracht Hans van Pelt aan het twijfelen. Die vertelde dat na patrijs, fazant en tamme eend de keuze bewust op de wilde eend was gevallen. ,,Haas zou ook hebben gekund. En de puree, tja, we kunnen er nog eens naar kijken.’’

Het menu staat vanaf 18 september op de kaart bij vijf Bilderberg-bedrijven, maar is niet in alle zaken identiek. ,,Koks zijn eigenwijs. De ingrediënten staan vast, maar hoe er mee wordt gekookt verschilt per vestiging’’, aldus Van Pelt. De prijs van het arrangement is wel overal gelijk: € 125,- per persoon. Te boeken tot en met 14 december.

Als grote importeur en producent van gedistilleerde dranken is er Maxxium Nederland veel aan gelegen de culinair heilige twee-eenheid wijn en spijs te doorbreken. Of om in ieder geval te proberen barstjes te veroorzaken in dit bastion. De producent van onder andere Bols-jenever ging vorig jaar al een samenwerking aan met Vermeer’s tweesterrenkok Pascal Jalhaij. Deze ontwikkelde een Remy Only-diner. Een menu begeleid door, en deels bereid met, cognacs van Remy Martin. Recent werd een vergelijkbare samenwerking aangegaan met Bilderberg. Al is het nu Schotlands bekendste exportproduct whisky dat centraal staat.

Na een workshop over deze drank in Bilderberg Kasteel ’t Kerkebosch bij Zeist ontstond het plan voor een whiskydiner. Het was een idee van Maxxium’s brand ambassador Robert Heida en directeur Hans van Pelt van ‘t Kerkebosch. In de weken hierna werd druk gesleuteld aan een vijfgangendiner waarbij ieder gerecht wordt geserveerd met een whisky uit het Maxxium-assortiment.

En dat viel niet mee. Er moet op smakengebied heel wat tegenwicht worden geboden, wil een gerecht overeind blijven tegen een gedistilleerde drank met een alcoholgehalte van rond de 40 procent. Bovendien is het smakenpalet van whisky’s zeer divers. Afhankelijk van de lagertijd – altijd minimaal drie jaar op eikenhouten vaten – speelt de herkomst een belangrijke rol. Neem bijvoorbeeld de whisky’s van het eiland Islay. De turf waarmee de gerst hier wordt geëest, bevat veel zeewier – wat de whisky een zilt karakter geeft. Andere whisky’s zijn frisser en bevatten lichte citrus- en noottonen. Daarnaast speelt het aantal jaren dat de drank op vat heeft gelegen een rol.

Iets moeilijker
De wilde zalm in het eerste gerecht was bewust gerookt om de smaak krachtiger te maken. Verrassend smakelijk combineerde de daurade met de twaalf jaar oude Macallan-whisky. De krachtige smaak van de vis, en de Thaise saus met daarin sereh verwerkt, harmonieerden met de sherry- en houttonen van de Schotse drank.

De zoetige heidetonen van de Highland Park hadden het moeilijker bij de derde gang van wilde eend. Vooral door de begeleidende puree van knolselderij hadden bij dit gerecht een paar zurige elementen van een fraaie rode wijn niet misstaan, aldus een aanwezige. De opmerking bracht Hans van Pelt aan het twijfelen. Die vertelde dat na patrijs, fazant en tamme eend de keuze bewust op de wilde eend was gevallen. ,,Haas zou ook hebben gekund. En de puree, tja, we kunnen er nog eens naar kijken.’’

Het menu staat vanaf 18 september op de kaart bij vijf Bilderberg-bedrijven, maar is niet in alle zaken identiek. ,,Koks zijn eigenwijs. De ingrediënten staan vast, maar hoe er mee wordt gekookt verschilt per vestiging’’, aldus Van Pelt. De prijs van het arrangement is wel overal gelijk: € 125,- per persoon. Te boeken tot en met 14 december.

Reageer op dit artikel