artikel

Bintje

Horeca

Het bintje is één van de belangrijkste aardappelrassen die wij in Nederland kennen. De aardappel werd in 1910 in de handel gebracht en ontwikkelde zich in driekwart eeuw tot het belangrijkste volksvoedsel. In 1987 bestond 90% van alle friet- en exportaardappelen uit bintjes en op de Nederlandse aardappelvelden wordt voor 60% dit aardappelras verbouwd.

Bintje

Het bintje is in 1905 voor het eerst gekweekt door de Friese hoofdonderwijzer Kornelis Lieuwe de Vries uit Suameer.Behalve schoolhoofd was hij aardappelkweker voor de Friese Maatschappij van Landbouw. Met behulp van een natte penseel voor de kruisbestuiving, bokkingkistjes en glazen potten gemaakt van afgedankte feestverlichting, kweekte hij in een kwart eeuw zo’n 150 bruikbare rassen.Onderwijs en aardappelkweek lieten zich heel goed met elkaar verbinden. In de vensterbanken van de klas bloeiden aardappelplanten in plaats van geraniums en fuchsia’s. De schooltuin diende als proefveld.

In 1905 kwam uit één van de potten een aardappel te voorschijn waarvan meester De Vries altijd had gedroomd. Groot van stuk, goed van smaak, goed te koken en hij kruimelde niet.Meester De Vries noemde deze aardappel naar zijn ijverigste leerlinge Bintje Jansma. Dit meisje was in 1888 geboren als dochter van Teade en Minke Jansma. Zij trouwde met een zekere Pebesma en overleed eind november 1976 in het rusthuis Nieuw-Klaarkamp te Franeker. Tot Bintje’s klasgenoten behoorden onder meer Sipe, Trijntje en Cato, die ook zijn vernoemd in aardappelsoorten. Deze aardappelrassen zijn echter in de vergetelheid geraakt.De school in Suameer werd later genoemd naar meester De Vries.

Recept Rösti

Ingrediënten voor 4 personen
1 kg aardappelen
zout
50 g boter

Voorbereiding
Schil en was aardappelen en laat een nacht in water staan.

Bereiding
Rasp grof (de Zwitsers hebben daarvoor een röstirasp) in een grote kom en strooi zout erover. Verhit helft van de boter in een grote pan. Doe geraspte aardappelen erin, druk met bolle kant van een lepel aan en laat aan een kant in 25 minuten goudgeel bakken op heel zacht en egaal vuurtje.

Druk tijdens het bakken geregeld aan met bolle kant van de lepel. Laat rösti als een pannenkoek op deksel of bord glijden, laat rest van de boter in pan smelten en laat tweede kant ook in circa 20 minuten goudgeel bakken. Doe op voorverwarmde schaal en serveer meteen heet.

Reageer op dit artikel