artikel

Blatjang

Horeca

Het woord ‘blatjang’ (chutney) komt uit het Maleis. Daaruit blijkt maar weer hoezeer de Zuid-Afrikaanse keuken verweven is met keukens van allerlei culturen en landen. Blatjang is erfgoed van de slaven, zonder wie de Zuid-Afrikaanse keuken veel armer zou zijn geweest. In blatjang krijgen overtollig fruit en groenten een andere bestemming dan jam of ingelegd in een pot of fles.

Blatjang

Er zijn veel verschillende blatjangs. De scherpte varieert van matig tot behoorlijk pittig. Het is echter altijd in hoofdzaak het fruit of de groente die de smaak bepaalt. Naast ketchup en mayonaise vind je in de Zuid-Afrikaanse keuken altijd een fles of pot blatjang.

Vijgenblatjang:
500 g gedroogde vijgen
water
500 g uien (fijngesnipperd)
2 teentjes knoflook (geperst)
250 g bruine suiker
8 g garam masala-kruiden
10 g sambal oelek
400 ml azijn (goedkope)
10 g zout.

Bereiding
Zet de vijgen net onder water en laat ze een paar uren weken. Neem de vijgen uit het vocht (bewaar het vocht), verwijder de harde steeltjes en snijd ze redelijk fijn. Doe de vijgen met het bewaarde vocht en de andere ingrediënten in een pan en breng dit aan de kook. Laat de vijgenblatjang op laag vuur sudderen, gedurende 40 minuten.

Pompoen en appelblatjang
800 g pompoen (aan blokjes)
1 kg appel (aan blokjes)
2 uien (fijngesnipperd)
100 ml olie
2 eetl garam masala
1 eetl koenjit
4 teentjes knoflook (geperst)
1,5 eetl sambal oelek
350 g suiker
350 ml witte wijnazijn
250 ml water
200 g krenten, zout en peper

Bereiding
Bak de uien glazig in olie. Voeg de garam masala en koenjit toe en laat de uien nog enkele minuten bakken. Voeg de pompoenblokjes toe en roer goed. Voeg vervolgens azijn, water, suiker, knoflook, sambal en krenten toe. Laat het mengsel koken op matig vuur tot de pompoen half gaar is. Voeg nu de appelblokjes toe en kook op laag vuur tot de pompoen gaar is. Roer het geheel voorzichtig om en voorkom dat de blokjes uit elkaar vallen.

Perzikblatjang:
500 g gedroogde perziken (fijngesneden)
100 g ui (fijngehakt)
2 knoflookteentjes (geperst)
200 g gele rozijnen
150 g suiker
1 theel zout
1 theel gemberpoeder
2 theel mosterd
cayennepeper
300 ml azijn.

Meng alle ingrediënten goed en breng het mengsel langzaam aan de kook. Laat de massa sudderen tot alle bestanddelen gaar zijn en de chutney goed dik is.

Reageer op dit artikel