artikel

Blinie Snezok

Horeca

De Russen vieren het einde van de winter met een groot feest: Maslenitza. Het duurt een week, en in die tijd eet men traditioneel blinies. Net zoals wij met oudjaar oliebollen eten. Een Russisch gezegde luidt: Maslenitza zonder blinies is als een verjaardag zonder taart

Blinie Snezok

Traditie is ook dat je op de eerste dag van het feest naar je schoonmoeder gaat om blinies te eten. De blinies, ovale pannenkoekjes, worden op verschillende manieren bereid: met of zonder gist, met boekweit, klein, groot of groter. De vulling kan bestaan uit producten als kaviaar, paddestoelen, zalm, kwark of honing.

Blinie Snezok is een variant die is gevuld met Russische verse kaas (Tworok) bestrooid met poedersuiker (snezok is sneeuw). Tworok is echter niet verkrijgbaar in Nederland. Als alternatief kan een in Nederland wel verkrijgbare Duitse verse kaas worden gebruikt: Hüttenkäse.

Ingrediënten voor circa 70 blinies:
1 kg meel
2 à 3 eetlepels basterdsuiker
1 theelepel zout
3 à 4 glazen volle melk
2 eetlepels zonnebloemolie
6 à 7 eieren
1 eetlepel Tworok of Hüttenkäse per vulling
1 eetlepel slagroom per vulling
1 eetlepel rozijnen per vulling
poedersuiker
zure room

Bereidingswijze:
Laat de rozijnen ongeveer één uur in warm water weken. Maak van het meel, de basterdsuiker, het zout, de melk, de zonnebloemolie en de eieren een beslag. Bak daarmee blinies met een doorsnede van ongeveer 18 cm. Verdun de Tworok of Hüttenkäse iets met slagroom en voeg de basterdsuiker en de rozijnen toe. Schep op iedere blinie (per portie twee blinies) een eetlepel van deze kaas en vouw ze dicht als een enveloppe. Bak de blinies even dicht in de boter en leg ze in een V-vorm op het bord. Zet in het midden een schaaltje met zure room met poedersuiker. Strooi iets poedersuiker over de blinies.

Reageer op dit artikel