artikel

Bloody Mary

Horeca

Een Bloody Mary is een mixdrankje van wodka en tomatensap. Het drankje is in 1920 bedacht door een Fransman in een Parijse bar. Oorspronkelijk was deze uitdrukking de bijnaam van de Engelse koningin Mary I of Mary Tudor. Zij leefde van 1516 tot 1568 en was vijf jaar koningin van Engeland en Ierland (1553-1558).

Bloody Mary

Gedurende haar regeringsperiode probeerde zij vooral het katholicisme in Engeland te herstellen. Zij maakte allerlei protestantse wetten weer ongedaan en vele protestanten werden als ketters verbrand.

Zo’n driehonderd Engelse onderdanen ondergingen dit lot. Daaronder waren onder meer de vroegere koningin van Engeland, Lady Jane Grey, Mary’s eigen man en Thomas Cranmer, de aartsbisschop van Canterbury. Door deze wrede daden kreeg Mary de bijnaam ‘Bloody Mary’. Hoewel deze daden niet zijn goed te praten was haar regering niet bloediger dan vele voorgangers of opvolgers. Toch is zij het juist die door haar bloedige bewind in het woordenboek terecht is gekomen.

Recept

Ingrediënten

ijsblokjes

1¼ deel tomatensap

3 druppeltjes Worchestersaus

1 deel citroensap

1 deel wodka

snufje zout

snufje cayennepeper

snufje scherpe paprikapoeder.

Bereiding

Mix tomatensap met worchestersaus, wodka, citroensap en wat ijs en zeef het drankje in tumbler. Strooi er tenslotte nog een snufje zout, cayenne en paprikapoeder over.

Reageer op dit artikel