artikel

Blue Stilton

Horeca

Blue Stilton is een prachtige Engelse blauwschimmelkaas, tegenwoordig helaas altijd nog gemaakt van gepasteuriseerde koemelk. Toen jaren geleden BSE de kop op stak in Engeland heeft de Britse regering dit verplicht gesteld.

Blue Stilton

Dit resulteerde in sanering van alle boeren kaasbedrijven. Zij verkochten hun knowhow en inboedel aan coöperaties, waarvan er nu nog vijf bestaan.
Een andere BSE-maatregel was dat er alleen nog gebruik gemaakt mocht worden van plantaardig stremsel. Dit geeft de kaas uiteindelijk vaak een licht bittertje en een andere textuur.De Blue Stilton van Colston Bassett, verkocht via Neals’Yard, is hierop een uitzondering tegenwoordig. Neals’Yard, de grootste afnemer van deze kazen, kreeg medezeggenschap in de productiewijze, met als gevolg dat men weer is gaan werken met dierlijk stremsel.Doorgaans worden de Stiltons doorspiest met roestvrijstalen pennen om de schimmel die erin aanwezig is zuurstof te geven zodat deze zich verder kan ontwikkelen. Dit gebeurt nadat de kaas geperst is, meestal binnen twee weken na productie.

Bij de aan Neals’Yard geleverde kaas wacht men hier zes tot acht weken mee. Dat resulteert in een prachtige bijna boterachtige kaas, met een blauwschimmel die perfect in balans is met de smaak van de kaas.

Moet je – wat weleens gedaan wordt – zo’n delicatesse doordrenken met port door de fles er omgekeerd in te zetten? Ben je bel… Nee, dat is zonde van de kaas en zonde van de port. Zet het glas er maar liever naast. Want Blue Stilton en port vormen beslist een perfecte combinatie.Smaak: licht aromatisch Wijnadvies: port of Sauternes.

Reageer op dit artikel