artikel

Boeuf Stroganoff

Horeca

In de 16de eeuw bezat de Russische koopmansfamilie Stroganoff uitgestrekte landerijen en zoutziederijen in de Oeral. Aan hun initiatief en werklust is het te danken dat Siberië werd opengelegd en de beloning was dat de familie in de18de eeuw in de adelstand werd verheven.

Boeuf Stroganoff

Bij die status hoorde natuurlijk een Franse kok die op zijn beurt weer de familie onsterfelijk maakte met de boeuf stroganoff als gerecht. Volgens een bron is dit gerecht in Siberië ontstaan op een dag dat de kok ontdekte dat het vlees totaal bevroren was. Hij kon het alleen in flinterdunne reepjes snijden.

Het adjectief stroganoff (ook wel stroganov geschreven) slaat vooral op rundvlees: in dunne reepjes gesneden, met roomsaus overgoten, gegarneerd met in boter gefruite uien en geserveerd met pilav en gebakken champignons.Vele Stroganoffs maakten naam op diplomatiek, militair en cultureel gebied. Het vermaarde Stroganovpaleis in Sint Petersburg herinnert nog aan hen.Verantwoordelijk voor de verspreiding van de boeuf Stroganoff is de Franse meesterkok Auguste Escoffier, die het gerecht in 1891 opnam in zijn standaard werk L’Art Culinaire.

Recept

Ingrediënten
50 g boter en/of olie
300 g in ringen gesneden uien
250 g in plakjes gesneden champignons
citroensap
zout
(mosterd)
vers gemalen zwarte peper
750 g ossenhaas
50 g boter
¼ l zure room
wodka

Bereiding
Snijd vlees in repen van ca. 1 cm dikte en 5 cm lengte. Maak champignons schoon, snijd in plakjes en sprenkel er meteen wat citroensap over. Roer eventueel wat mosterd van goede kwaliteit er doorheen. Bak repen vlees bij sterke hitte aan alle kanten bruin in boter en doe ze na 5 minuten bij de champignons met uien. Maak af met peper en zout en roer tot slot de zure room en wodka er doorheen.
Een discreet aangemaakte salade past er goed bij evenals een goede rode bordeaux.

Reageer op dit artikel