artikel

Bokbierseizoen

Horeca

Vanaf 1 oktober mogen horecaondernemers het typische herfstbier laten stromen. Deze datum wordt gezien als de officiële start van het bokbierseizoen.

Bokbierseizoen

Het Centraal Brouwerij Kantoor organiseert rond deze datum meestal een voorproefje onder haar leden, prominenten en genodigden. Voor het grote publiek is er op 24 tot en met 26 oktober 2003 het 26ste Bokbierfestival van Stichting PINT. Het vindt in de Beurs van Berlage in Amsterdam. De organisatie probeert alle beschikbare Nederlandse bokbieren te presenteren. Daarnaast een enkele Belgische en Duitse. Iedereen, lid van PINT of niet, wordt in de gelegenheid gesteld om meerdere bokbieren te proeven.

Kijk hier voor meer informatie over het Bokbierfestival.

Breng uw vaste kroeggasten in de stemming door zelf een bokbierproefavond te organiseren. Vraag ze daarbij te letten op kleur, glans en smaak.

Lees meer over het proeven van bier
Tap of schenk het ideale bokbiertje

Geschiedenis
Er doen vele mythen rond dit bier de ronde. De meest betrouwbare verwijzing omtrent de herkomst is naar de stad Einbeck in Duitsland. Daar werd eeuwenlang een donker bovengistend tarwebier gebrouwen dat in geheel Europa een zekere faam had. De Beierse bierliefhebbers verbasterden de naam van ‘Ainpöckisch Bier’ via ‘Ain pöckisch Bier’ tot ‘Bockbier’. De benaming Bockbier en Bokbier komt ook in Nederland voor. Sinds midden 19de eeuw is het een ondergistend goudgeel (Heller) en donkerbruin (Dunkles) bier. Varianten inmiddels zijn de Meibo(c)k, Paasbock (in o.a. Denemarken) en Kerstbok. In Nederland wordt het ook gebrouwen. Volgens onderlinge afspraken wordt het bokbier door de Nederlandse brouwers rond oktober op de markt gebracht. In de maand mei komt het mei- of lentebok op de markt. Bokbier heeft een alcoholpercentage vanaf 6,5 %, de kleur kan variëren van goudgeel tot donkerbruin en smaakt uiteenlopend van moutig tot zoet.

Reageer op dit artikel