artikel

Bond: vissers om beurten uitvaren

Horeca

EMMELOORD – De Nederlandse Vissersbond en de Federatie van Visserijverenigingen roepen de 400 Noordzee-vissers op om de beurt te gaan vissen. De oproep geldt voor het kleine deel van de Noordzee waar de komende tien weken geen vangstverbod op kabeljauw van kracht is. Als een deel van de vloot thuisblijft, hebben de anderen nog de kans op een redelijke vangst, volgens de bond.

Bond: vissers om beurten uitvaren

In een pamflet aan de leden en buitenlandse schepen die vanuit Nederlandse havens vissen, stelt de bond voor dat de Zeeuwse vissers deze week thuisblijven. Het gaat om de kotters uit Vlissingen, Arnemuiden, Goedereede, Ouddorp en Stellendam.
Volgende week zouden de vissers uit Friesland en Groningen hun kotters voor de wal moeten houden, de week daarop de Urker vloot. De bond wil dit schema gedurende de tien weken van het vangstverbod hanteren. ‘
Het stukje Noordzee waar nog op schol en tong en als bijvangst op kabeljauw gevist mag worden, is te klein voor alle vissers. Dat wordt file-varen’, aldus woordvoerder G. Hiemstra. ‘Gaat iedereen vissen, dan zal voor elk de opbrengst laag zijn. Deze solidariteitsactie is in het belang van de hele vloot.’Volgens Hiemstra zijn de reacties op de oproep positief. ‘Voor de Zeeuwen wordt het moeilijk daar deze week nog gehoor aan te geven. Ze hadden in het weekeinde al dieselolie en proviand voor een week ingeslagen. Maar vanaf volgende week gaat de actie zeker lopen’, verwacht Hiemstra.
Sinds donderdag mag van de Europese Commissie in het grootste deel van de Noordzee niet meer worden gevist op kabeljauw. Het vangstverbod van tien weken is afgekondigd uit zorg voor overbevissing van de soort.

Reageer op dit artikel