artikel

Boodschappenpubliek meed Pasta e Basta Rotterdam

Horeca

De vestiging van Pasta e Basta in het Entrepotgebouw op de Kop van Zuid in Rotterdam is failliet. Het trendy concept van bedenker en eigenaar Hans Duyf is in het zicht van nieuwe plannen van de verhuurder van het winkel- en horecacentrum gestrand. 15 mensen staan op straat.

Boodschappenpubliek meed Pasta e Basta Rotterdam

Het faillissement is volgens Duyf te wijten aan lokale omstandigheden, de vestiging Amsterdam van Pasta e Basta (eetconcept met zingende obers) draait goed.Het gaat al lang slecht met uitgaanscentrum Entrepot op de Kop van Zuid in Rotterdam. Projectontwikkelaar HBG (Hollandse Beton Groep) wilde er met een exotic festival market een unieke formule neerzetten: een grote Konmarsupermarkt, winkeltjes en 3000 vierkante meter aaneengesloten horecabedrijven in de plint van het gebouw. Het plan werd al snel ingetrokken toen bleek dat de panden onvoldoende snel verhuurd konden worden. Er kwam een soberder invulling. Duyf zegt dat daarmee het onderscheidend vermogen ten aanzien van andere uitgaanscentra in de stad verloren ging. ‘Ze wilden snel verhuren en hebben het concept losgelaten. Het heeft onvoldoende kans gehad. Het werd gewoon een buurtwinkelcentrum met boodschappenpubliek. Als horeca heb je daar niets aan. Het fundament onder het bestaansrecht van de bedrijven was weggevallen. Je kunt niet alleen draaien op bewoners van de Kop van Zuid.’

Onveilig
Er was veel leegstand, het publiek bleef weg en er kwamen zwervers en hanggroepjongeren voor in de plaats. Volgens Duyf voelden de bezoekers van het winkelcentrum zich niet veilig. Er kwam weliswaar een revatiliseringsplan, maar dat leidde niet tot een grotere toeloop. Duyf: ‘Op een gegeven moment waren wij nog de enige horecazaak in het Entrepot. We hebben met het zes jaar wél het langst volgehouden.’

De verhuurder van het centrum kwam enige tijd geleden met een geheel nieuw plan. Entrepot zou een lifestyle-winkelcentrum moeten worden. ‘Een prachtig plan, maar het is alweer uitgesteld. Voor ons komt het te laat. De zaak is inmiddels failliet’, aldus Duyf.Voor de bedenker van het concept Pasta e Basta komt het faillissement in Rotterdam als een teleurstelling. ‘We hebben er een aardige deuk mee opgelopen. Er is enorm veel geld van onze Amsterdamse vestiging in de Rotterdamse gaan zitten om ‘m draaiende te kunnen houden. We begonnen daar met 50 mensen en op het laatst hadden we er nog maar 15 in dienst.’

Opgelucht
Maar Duyf is ook opgelucht. Met een eind aan het drama Entrepot hoopt hij binnen afzienbare tijd de handen vrij te hebben voor de vestiging in Amsterdam en kan hij eindelijk zijn plan realiseren om in Londen een Pasta e Basta te openen. Dat was hij al lang van plan, maar door de problemen op de Kop van Zuid kwam het er niet van: ‘Het concept heeft absoluut internationale potentie.’ Het faillissement van de Rotterdamse vestiging heeft geen nadelige consequenties voor Pasta e Basta aan de Spiegelstraat in Amsterdam. ‘Ik moet zeggen dat we in Amsterdam opmerkelijk goed draaien. In september hadden we 33 procent meer omzet dan in dezelfde maand vorig jaar. Het concept doet het eigenlijk erg goed in tijden van crisis.’

Het faillissement is volgens Duyf te wijten aan lokale omstandigheden, de vestiging Amsterdam van Pasta e Basta (eetconcept met zingende obers) draait goed.Het gaat al lang slecht met uitgaanscentrum Entrepot op de Kop van Zuid in Rotterdam. Projectontwikkelaar HBG (Hollandse Beton Groep) wilde er met een exotic festival market een unieke formule neerzetten: een grote Konmarsupermarkt, winkeltjes en 3000 vierkante meter aaneengesloten horecabedrijven in de plint van het gebouw. Het plan werd al snel ingetrokken toen bleek dat de panden onvoldoende snel verhuurd konden worden. Er kwam een soberder invulling. Duyf zegt dat daarmee het onderscheidend vermogen ten aanzien van andere uitgaanscentra in de stad verloren ging. ‘Ze wilden snel verhuren en hebben het concept losgelaten. Het heeft onvoldoende kans gehad. Het werd gewoon een buurtwinkelcentrum met boodschappenpubliek. Als horeca heb je daar niets aan. Het fundament onder het bestaansrecht van de bedrijven was weggevallen. Je kunt niet alleen draaien op bewoners van de Kop van Zuid.’

Onveilig
Er was veel leegstand, het publiek bleef weg en er kwamen zwervers en hanggroepjongeren voor in de plaats. Volgens Duyf voelden de bezoekers van het winkelcentrum zich niet veilig. Er kwam weliswaar een revatiliseringsplan, maar dat leidde niet tot een grotere toeloop. Duyf: ‘Op een gegeven moment waren wij nog de enige horecazaak in het Entrepot. We hebben met het zes jaar wél het langst volgehouden.’

De verhuurder van het centrum kwam enige tijd geleden met een geheel nieuw plan. Entrepot zou een lifestyle-winkelcentrum moeten worden. ‘Een prachtig plan, maar het is alweer uitgesteld. Voor ons komt het te laat. De zaak is inmiddels failliet’, aldus Duyf.Voor de bedenker van het concept Pasta e Basta komt het faillissement in Rotterdam als een teleurstelling. ‘We hebben er een aardige deuk mee opgelopen. Er is enorm veel geld van onze Amsterdamse vestiging in de Rotterdamse gaan zitten om ‘m draaiende te kunnen houden. We begonnen daar met 50 mensen en op het laatst hadden we er nog maar 15 in dienst.’

Opgelucht
Maar Duyf is ook opgelucht. Met een eind aan het drama Entrepot hoopt hij binnen afzienbare tijd de handen vrij te hebben voor de vestiging in Amsterdam en kan hij eindelijk zijn plan realiseren om in Londen een Pasta e Basta te openen. Dat was hij al lang van plan, maar door de problemen op de Kop van Zuid kwam het er niet van: ‘Het concept heeft absoluut internationale potentie.’ Het faillissement van de Rotterdamse vestiging heeft geen nadelige consequenties voor Pasta e Basta aan de Spiegelstraat in Amsterdam. ‘Ik moet zeggen dat we in Amsterdam opmerkelijk goed draaien. In september hadden we 33 procent meer omzet dan in dezelfde maand vorig jaar. Het concept doet het eigenlijk erg goed in tijden van crisis.’

Reageer op dit artikel