artikel

Boon in het brood met Driekoningen

Horeca

Op 6 januari vieren Christenen Driekoningen. Volgens de Bijbel kwamen de drie koningen pas op 6 januari met hun geschenken aan bij de stal in Bethlehem. Met dit feest wordt de ‘Kerstkring’ van twaalf dagen afgesloten. Na Driekoningen nog kerstversiering in huis hebben, brengt ongeluk.

Boon in het brood met Driekoningen

Driekoningenbrood
De traditie rond Driekoningen gaat over een rond wit brood met een boon erin verborgen en een ster in de korst gekerfd. De avond tevoren, Driekoningenavond, werd vroeger uitbundig gevierd met spelletjes, veel eten en vooral veel drinken en daarbij het brood met de boon. Wie de boon in zijn stuk brood vond, was koning, kreeg een kroon op en mocht het tempo van drinken aangeven.

Volgens Gentse bakker Bart is het frangipane-achtige gebak dat met Driekoningen te koop is uit het Franse dorpje Pithivier afkomstig. Het verhaal wil dat koning Karel IX door een bende Hugenoten in het bos van Orléans gevangen genomen werd. Dit was een vergissing en ze probeerden de koning gunstig te stemmen door hem een plaatselijke delicatesse voor te schotelen. De paté in bladerdeeg beviel de vorst dermate dat hij de pasteibakker die het recept bedacht prompt tot koninklijke patissier uitriep. De vleesvulling werd later door amandelcrème vervangen.

Kinderfeest in het buitenland
In andere landen (waaronder Spanje) is Driekoningen voornamelijk een kinderfeest dat veel weg heeft van het Sinterklaasfeest. Een paar weken voor Driekoningen schrijven kinderen een brief naar de drie koningen waarin ze vertellen wat ze graag willen hebben. Op 6 januari zijn er optochten waarbij de koningen snoepgoed naar de kinderen gooien. Kinderen gaan verkleed als koningen en met een ster, zingend langs de deuren om snoep op te halen. Na de optocht zetten ze hun schoenen onder de kerstboom. Ook worden er ‘geschenken’ voor de koningen en hun kamelen neergezet (cognac, mandarijnen, walnoten en water). Lieve kinderen vinden de volgende dag cadeaus onder de boom, stoute kinderen een zakje houtskool (van suiker).

In Italië worden cadeautjes worden niet door de drie koningen gebracht, maar door een lelijke, oude, maar vriendelijke heks: La Befana. Het verhaal hierachter heeft wel met de drie koningen te maken. La Befana had het te druk had om de Wijzen uit het oosten te ontvangen. Voor straf is ze nu eeuwig op zoek naar het kindje Jezus en laat ze in elk huis een cadeautje achter voor het geval het kindje daar mocht zijn.

Reageer op dit artikel