artikel

Borst bezorgd over toename gebruik mixdrankjes

Horeca

DEN HAAG – Minister Borst (Volksgezondheid) vindt het zorgwekkend dat jongeren steeds meer alcoholhoudende mixdranken, shooters en alcopops drinken. Die toename komt deels doordat de populaire dankjes verkocht worden aan jongeren beneden de de wettelijke leeftijdsgrenzen.

Borst bezorgd over toename gebruik mixdrankjes

Een deel van de omzet wordt gerealiseerd door zeer jonge gebruikers. ‘Dit is onwenselijk’, heeft Borst in antwoord op vragen van Tweede-Kamerlid Kant (SP) laten weten. Uit onderzoek is gebleken dat 90 procent van de jongeren onder de 16 jaar, de wettelijke grens, zelf mixdrankjes koopt bij supermarkt en slijter.

Maatregelen
Borst wil het tij keren door accijnzen op alcohol te verhogen, de verbruiksbelasting op frisdranken te verlagen en beter toezicht op naleving van de leeftijdsgrenzen. Ook moet er meer voorlichting op scholen komen.
De minister vindt dat de reclames voor de drankjes ‘niet sporen met de geest van de reclamecode’. Ze wil dat de branche de agressieve promotieactiviteiten aanpast. Als die “zelfregulering” niet werkt, overweegt Borst wettelijke maatregelen te nemen.

Reageer op dit artikel