artikel

Brood verwent op elk moment

Horeca

Brood verwent op elk moment’. Dat is wederom het thema van de Week van het Brood. Deze week boordevol activiteiten rondom alle denkbare eetmomenten van brood vindt plaats van 6 t/m 11 oktober 2003 in heel Nederland. Aan dit initiatief van het Voorlichtingsbureau Brood haken talloze warme bakkers en supermarkten aan. Voor de horeca is er natuurlijk tijdens de Week van het Brood ook een rol weggelegd.

Brood verwent op elk moment

Brood speelt een belangrijke rol in ons dagelijkse voedingspatroon. Bakkers laten tijdens de Week van het Brood graag de veelzijdigheid van het product aan de klanten zien. Het ontbijt en de lunch zijn van oudsher traditionele broodmomenten. Maar brood valt inmiddels ook goed in de smaak op andere tijdstippen. Tussendoor wordt steeds vaker een boterham of een broodje gegeten om de lekkere trek te stillen. Ook past brood natuurlijk heel goed bij het borrelen, of dat nu in de namiddag of avond is. En wordt brood in toenemende mate bij de warme maaltijd gebruikt. Met de grote verscheidenheid aan gewone en luxe broodsoorten verwent brood dus op elk moment.

Dat brood steeds vaker bij het diner op tafel verschijnt, hebben we afgekeken van andere landen en van ander culturen. We nemen zulke gebruiken mee van onze vakantiebestemmingen. In landen rond de Middellandse Zee is een warme maaltijd incompleet zonder brood. Veel gerechten zoals pasta’s, soepen en salades combineren heel goed met brood. Maar wij eten ook graag brood bij de warme maaltijd. Geen Hollandse erwtensoep zonder roggebrood! En bij een verfijnde voorgerechtje serveren we graag vers geroosterd witbrood.

Brood doet ook steeds vaker dienst als ingrediënt. Het succes schuilt in het feit dat brood al klaar voor gebruik is en het geen verdere voorbereiding behoeft. Zoals de broodquiche met prei en tomaat. Brood is immers al klaar om als basis te dienen voor dit gemakkelijk ovengerecht. Maar ook in het nagerecht kun je brood verwerken, zoals in de roggebroodtrifle met mango. Dit is een héérlijk zoet toetje.

Broodquiche met prei en tomaat
Met brood maak je supersnel een lekkere quichebodem, een leuk manier om eventueel oud brood te verwerken.

Ingrediënten (4 couverts)
8-10 sneetjes meergranenbrood
1 el olijfolie
300 g panklare preiringetjes
1 uitgeperste teen knoflook
1 theel tijm
3 eieren
1 dl room
zout, peper, zwarte peper
100 g abdijkaas of verkruimelde blauwe kaas (Danish blue)
2 tomaten

Bereiding
Vet een quichevorm of springvorm van 24-26 cm doorsnede dik in. Snijd van de sneetjes brood de korstjes af en rol iets uit. Bekleed vorm en randen met het brood en druk stevig aan. Verhit olijfolie in wok en roerbak preiringetjes met uitgeperste knoflook en tijm circa 2 minuten en verdeel mengsel over broodbodem.

Klop 3 eieren los met room, zout en peper en schenk over de prei. Verdeel er kaas over. Snijd tomaten in plakjes, laat uitlekken op keukenpapier en leg op de vulling. Strooi er tijm over, maal er zwarte peper boven en sprenkel wat olijfolie. Bak de quiche in voorverwarmde oven (200 °C) in 25 minuten bruin en gaar.

Roggebroodtrifle met mango

Ingrediënten
4 sneetjes Fries roggebrood
2 el abrikozenjam
2 el cream sherry
1 mango
½ l blanke vla
124 ml slagroom
1 el suiker
aardbeien

Bereiding
Verkruimel roggebrood en vermeng met abrikozenjam en cream sherry. Schil mango met dunschiller, snijd vruchtvlees van de pit af in stukjes. Verdeel brood over bodem glazen schaal en schep de mango erover. Strijk vla erover uit.

Klop slagroom stijf met suiker en strijk de room over de vla. Garneer met halve aardbeien. Laat trifle in koelkast minstens 1 uur door en door koud worden.

Brood speelt een belangrijke rol in ons dagelijkse voedingspatroon. Bakkers laten tijdens de Week van het Brood graag de veelzijdigheid van het product aan de klanten zien. Het ontbijt en de lunch zijn van oudsher traditionele broodmomenten. Maar brood valt inmiddels ook goed in de smaak op andere tijdstippen. Tussendoor wordt steeds vaker een boterham of een broodje gegeten om de lekkere trek te stillen. Ook past brood natuurlijk heel goed bij het borrelen, of dat nu in de namiddag of avond is. En wordt brood in toenemende mate bij de warme maaltijd gebruikt. Met de grote verscheidenheid aan gewone en luxe broodsoorten verwent brood dus op elk moment.

Dat brood steeds vaker bij het diner op tafel verschijnt, hebben we afgekeken van andere landen en van ander culturen. We nemen zulke gebruiken mee van onze vakantiebestemmingen. In landen rond de Middellandse Zee is een warme maaltijd incompleet zonder brood. Veel gerechten zoals pasta’s, soepen en salades combineren heel goed met brood. Maar wij eten ook graag brood bij de warme maaltijd. Geen Hollandse erwtensoep zonder roggebrood! En bij een verfijnde voorgerechtje serveren we graag vers geroosterd witbrood.

Brood doet ook steeds vaker dienst als ingrediënt. Het succes schuilt in het feit dat brood al klaar voor gebruik is en het geen verdere voorbereiding behoeft. Zoals de broodquiche met prei en tomaat. Brood is immers al klaar om als basis te dienen voor dit gemakkelijk ovengerecht. Maar ook in het nagerecht kun je brood verwerken, zoals in de roggebroodtrifle met mango. Dit is een héérlijk zoet toetje.

Broodquiche met prei en tomaat
Met brood maak je supersnel een lekkere quichebodem, een leuk manier om eventueel oud brood te verwerken.

Ingrediënten (4 couverts)
8-10 sneetjes meergranenbrood
1 el olijfolie
300 g panklare preiringetjes
1 uitgeperste teen knoflook
1 theel tijm
3 eieren
1 dl room
zout, peper, zwarte peper
100 g abdijkaas of verkruimelde blauwe kaas (Danish blue)
2 tomaten

Bereiding
Vet een quichevorm of springvorm van 24-26 cm doorsnede dik in. Snijd van de sneetjes brood de korstjes af en rol iets uit. Bekleed vorm en randen met het brood en druk stevig aan. Verhit olijfolie in wok en roerbak preiringetjes met uitgeperste knoflook en tijm circa 2 minuten en verdeel mengsel over broodbodem.

Klop 3 eieren los met room, zout en peper en schenk over de prei. Verdeel er kaas over. Snijd tomaten in plakjes, laat uitlekken op keukenpapier en leg op de vulling. Strooi er tijm over, maal er zwarte peper boven en sprenkel wat olijfolie. Bak de quiche in voorverwarmde oven (200 °C) in 25 minuten bruin en gaar.

Roggebroodtrifle met mango

Ingrediënten
4 sneetjes Fries roggebrood
2 el abrikozenjam
2 el cream sherry
1 mango
½ l blanke vla
124 ml slagroom
1 el suiker
aardbeien

Bereiding
Verkruimel roggebrood en vermeng met abrikozenjam en cream sherry. Schil mango met dunschiller, snijd vruchtvlees van de pit af in stukjes. Verdeel brood over bodem glazen schaal en schep de mango erover. Strijk vla erover uit.

Klop slagroom stijf met suiker en strijk de room over de vla. Garneer met halve aardbeien. Laat trifle in koelkast minstens 1 uur door en door koud worden.

Reageer op dit artikel