artikel

Bruschette; de nieuwe borrelhap

Horeca

Oorspronkelijk werden bruschette gebruikt bij het proeven van nieuwe olijfolie. Tegenwoordig is bruschette vaker een welkomst-aperitief.

Bruschette; de nieuwe borrelhap

Voor cafés kan de bruschette een welkome afwisseling zijn op het borrelgarnituur. Een aantal voorbeelden van bruschettes bekijkt u hieronder. Rooster het oude brood eerst en giet er daarna lekker veel olijfolie over. De warmte van het brood maakt de heerlijke geur van de olie los. Daarna kunt u naar hartelust de bruschettes beleggen.

Bruschette met geroosterde romaatjes

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Lg 125 gram romaatjes in een ovenschaal en schep ze om met 2 eetlepels olijfolie. Strooi er 1/2 theelepel suiker, 1 theelepel gedroogde oregano, zout en peper over en rooster de tomaatjes 15 minuten in de oven. Laat iets afkoelen, leg ze op 4 bruschette en bestrooi met wat gescheurde muntblaadjes.

Bruschette met gemarineerde artisjokharten

Laat 4 gemarineerde artisjokharten uitlekken en vang de olie op. Snijd ze in plakjes en leg deze op 4 bruschette. Schaaf met een dunschiller mooie krullen van een stuk pittige kaas en garneer de bruschette hiermee. Besprenkel met de opgevangen artisjokolie en garneer met blaadjes rucola.

Bruschette met aspergetips en mascarpone

Snijd van 100 gram aspergetips een klein stukje aan de onderkant. Grill de aspergetips in een hete grillpan in 1-2 minuten beetgaar. Meng 4 eetlepels mascarpone met 1 eetlepel fijngeknipte bieslook. Beleg 4 bruschette met aspergetips en schep er een flinke lepel mascarpone op. Besprenkel met olijfolie en maal er wat zwarte peper over.

Bruschette met linzen en geitenkaas

Fruit 1 fijngesneden teentje knoflook met 1 verkruimeld chilipepertje in 1 eetlepel olijfolie. Voeg hieraan 100 gram linzen toe en verwarm 2 minuten. Schep er 50 gram verbrokkelde zachte geitenkaas, 2 eetlepels peterselie en 1 eetlepel citroensap door. Schep de lauwwarme linzen op 4 bruschette en besprenkel met olijfolie.

Bruschette met tonijn en limoenyoghurt

Bak 2 dun met olijfolie bestreken tonijnsteaks kort in een gloeiend hete koekenpan of grillpan. Laat de steaks even rusten en snijd ze daarna in dunne plakken. Beleg 4 bruschette met de tonijn. Verdun 6 eetlepels yoghurt met 1 eetlepel limoensap en druppel deze saus over de tonijn. Maal er zout en zwarte peper over.

Bruschette met pesto, mozzarella en gebakken courgette

Bestrijk 4 bruschette dik met groene pesto of rucolapesto en beleg ze met 2 bollen mozzarella, in plakjes. Snijd een halve courgette in plakjes en bak deze in olijfolie gaar. Leg de courgette op de mozzarella en garneer met ansjovis- of sardinefilets.

Bruschette met tuinbonen en parmaham

Laat 8 eetlepels tuinbonen ontdooien en verwijder het grijze velletje. Verwarm ze 1 minuut in een beetje olijfolie. Schep de tuinbonen om met versgemalen peper. Leg op 4 bruschette een plakje parmaham en schep er 2 eetlepels lauwwarme tuinbonen op. Sprenkel er olijfolie over en bestrooi met wat fijngesneden munt.

Bruschette met carpaccio

Wrijf 4 bruschette licht in met een half teentje knoflook en beleg ze royaal met flinterdunne rundercarpaccio. Maal er wat grof gemalen zwarte peper over. Ook lekker met verdunde pesto of mayonaise, met flinkters oude kaas of met reepjes gedroogde tomaat.

Serveer er de lekkerste groentendips bij!

Reageer op dit artikel