artikel

Bubbels worden mousse

Horeca

Een tikje onderschat. Dat is champagne zeker. De kenners weten dat er veel moois schuilt onder de kurk van een Moët & Chandon of een Bollinger. De grote massa gaat louter voor de ‘plof’ en de ‘bubbels’ en heeft eigenlijk geen idee hoe een goede champagne smaakt. Het bedrijfje Champagneproeverij.nl wil deze kennislacune graag opvullen.

Bubbels worden mousse

Het is even zoeken in de drukke Haarlemmerstraat in Amsterdam. Op het door Erik van der Velde opgegeven adres blijkt zich wijnhandel Chabrol te bevinden. De zaak waar de initiatiefnemer van Champagneproeverij.nl af en toe bijspringt, maar waarvan hij ook de kelder mag gebruiken voor zijn proeverijen. Zo vertelt hij als de trap is afgedaald. In een aan weerszijden sfeervol gedecoreerde en verlichte ruimte domineert een lange stamtafel.

Een echte wijnkenner is hij niet, geeft Van der Velde vlot toe. ‘Ik heb hier een paar keer wijnproeverijen meegemaakt en dat was altijd erg interessant. Tot ik op een gegeven moment vroeg of er ook champagneproeverijen werden georganiseerd. Dat was niet het geval. Terwijl champagne erg lekker is. Maar champagne is ook niet goedkoop, waardoor mensen maar zelden in de gelegenheid komen een paar topmerken naast elkaar te proeven.’

Om de proeverijen te verzorgen, kan Van der Velde zich beroepen op een aantal deskundige begeleiders. Zij kunnen alles vertellen over de herkomst van de drank en de smaak- en prijsverschillen. Niet dat iedere proeverij per se in Amsterdam hoeft plaats te vinden. Er zijn afspraken gemaakt met een lokale rederij, waardoor het mogelijk is de glazen ook te vullen op een originele salonboot. Ook proeverijen ‘aan huis’ zijn mogelijk.

Zeven champagnes
Volgens Erik van der Velde worden er bij een standaardproeverij zeven verschillende champagnes meegenomen. Uitbreiding naar negen is mogelijk. Topmerken als Moët & Chandon en Grosset ontbreken hierbij niet. ‘Ook de Christian Senez zal er altijd bijzitten. Dat is de huischampagne van onder andere restaurant Comme Chez Soi in Brussel. Qua smaak een echte topchampagne, qua prijs een middenmoter. Het is ook mijn eigen favoriet. Drinkt erg lekker weg. Met een mooie mousse. Heerlijk.’

Champagne is afkomstig uit Frankrijks noordelijkste wijngebied. In de streek rond Reims en Epernay ontstond pakweg 350 jaar geleden de mousserende wijn waarvan de flessen vandaag de dag in prijs variëren van pakweg €30,- tot meer dan €200,-. ‘Tijdens de proeverij vertellen we de mensen nog niet de prijs van de champagne die ze drinken. Dat doen we bewust. Als iemand een dure champagne niet lekker vindt, denkt men al snel een slechte proever te zijn.’

Er bestaan volgens de initiatiefnemer veel mythes over champagne. Zo willen mensen weten welke champagne James Bond drinkt, en wie Dom Perignon was. Volgens Van der Velde worden er in principe alleen champagnes geproefd, maar is het op aanvraag mogelijk om ook ‘spuitwijn’ uit andere landen te proeven, zoals een Spaanse cava of een Italiaanse spumante.De prijs voor een champagneproeverij begint bij €90,- per persoon. Meer informatie is te vinden op: www.champagneproeverij.nl.

Exclusief voor abonnees van Misset Horeca

Meer over mousserende wijn in ‘Alles over… Wijn’

Reageer op dit artikel