artikel

Café aan de kant voor grotere cafetaria

Horeca

De biljartklok hangt nog aan de muur. Het is, naast de muurschilderingen, één van de laatste herinneringen aan café De Klein in cafetaria Big Snack De Klein in Wanssum. In april hebben Ad de Klein en Esther de Vos hun gecombineerde café/cafetaria geheel omgebouwd tot één grote cafetaria.

Café aan de kant voor grotere cafetaria

Het verhaal dat De Klein kwijt wil is in feite een reactie op een artikel in de Snackkoerier van 1 juni van dit jaar. De cafetariahouder uit Emmeloord, die zijn zaak ombouwde tot een salsabar, schetste een somber toekomstbeeld voor de snackbars. De Klein is het daar absoluut niet mee eens: ‘Onze herstart is tot dusver prima bevallen. Door de nieuwe ruimere opzet van onze cafetaria zijn we qua omzet in de eerste drie maanden al goed vooruit gegaan. Er zit wel degelijk toekomst in de cafetariabranche.’
Het café/cafetaria ging definitief aan de kant toen een soortgelijk gecombineerd bedrijf te koop kwam in Wanssum. ‘We hebben dat pand gekocht en het puur als café doorverkocht,’ vertelt de cafetariahouder. ‘Dat was een stukje marktwerking, want daardoor hadden wij als enige een cafetaria in het dorp.’
Dat het oudste nog bestaande dorpscafé in Wanssum ging sluiten vond aanvankelijk niet iedereen leuk. ‘Sinds 1938 is er op deze plek al een café geweest. Mijn vader nam het in 1970 over. Hij begon ook met een cafetariagedeelte. In 1986 heb ik het overgenomen. De sluiting van het café kwam voor veel mensen best hard aan. Er was wel begrip voor onze stap, maar met name veel stamgasten vonden het niet leuk. Gelukkig zijn die goed overgegaan naar het door ons verkochte café in Wanssum. Mijn vader had er trouwens ook veel moeite mee dat het café dichtging. Ik minder.’
De cafetaria telde voorheen veertig vierkante meter. Nu is de zaal meer dan honderd vierkante meter. Van zestien zitplaatsen werden er zestig. ‘In de vorige cafetaria had je amper ruimte in de zaak en achter de toonbank. Je loopt elkaar nu niet meer in de weg,’ vertelt De Vos. De Klein vult aan: ‘In de nieuwe zaak zeiden we wel eens na sluitingstijd, ‘Het was een rustige dag.’ Toen we de kassa bekeken, bleek echter een ander verhaal. Het was wel degelijk druk geweest, maar dat hadden we zelf niet gemerkt. Dat is puur een verdienste van de extra ruimte die we nu hebben.’
Gekozen is voor een tijdloos en warm interieur. Geen plastic stoelen, maar banken en zithoekjes. ‘Dat vinden we gezelliger en netter. Ik had met stoelen nog meer zitplaatsen kunnen realiseren, maar ik vind een gezellig interieur ook belangrijk. Het slaat trouwens ook aan. We hebben door de grotere zaak meer klanten gekregen.’ De Vos: ‘We krijgen nog regelmatig te horen dat onze nieuwe zaak een aanwinst voor Wanssum is.’
Toen het nog een gecombineerd bedrijf was, werkte De Klein vooral in het cafégedeelte, terwijl zijn partner het cafetariagedeelte onder haar hoede had. ‘Een café vergt veel aandacht. Met een gesplitste zaak is het niet mogelijk om je volledig op één zaak focussen. Daarnaast zie ik meer toekomst in de cafetariabranche. Bovendien hebben we sinds anderhalf jaar een kind. Toen we beiden in een aparte zaak werkten, leefden we een beetje langs elkaar heen. Genoeg redenen om deze stap dus te nemen. De cafetaria biedt meer regelmaat in ons leven en dat is ons een hoop waard.’

Reageer op dit artikel