artikel

Café Oriental

Horeca

De eerste bewoner van de lage landen aan wie in 1616 in de Arabische stad Mocha pikzwarte koffie werd geoffreerd, was de Antwerpenaar Pieter van den Broecke. Twee jaar na Van den Broeckes koffie-avontuur meldde Edward Heynes dat hij in Mocha coho (koffie) en serbeth (sorbet) aangeboden kreeg.

Café Oriental

De Venetiaan Della Valle zou in 1615 echter al de eerste westerling zijn geweest die een kleine hoeveelheid koffie als curiosum uit Constantinopel meebracht. Venetië kende zijn eerst koffiehuis in 1645. Wonderlijk genoeg hadden de Britten – nu theedrinkers bij uitstek – toen al sinds acht jaar een koffiehuis in Oxford. En rond 1675 werden in Engeland al ruim drieduizend (!) van deze etablissementen geëxploiteerd, waarvan een dikke driehonderd in Londen.

Deze Britse passie voor koffie had een medische oorsprong. De Engelse natie ging gebukt onder alcoholmisbruik. De medici, die zeer in aanzien stonden, roken en grepen hun kans. Koffie moest als remplaçant voor bier en wijn uitkomst bieden. Als argument om vooral koffie te drinken werd aangevoerd dat koffie jicht, staar, waterzucht, migraine, kolieken, galkoorts en zelfs pokken en tering kon genezen. In recordtijd werd Engeland dan ook ’s werelds grootse koffieconsument.

William Harvey (1578-1657), de geneesheer die voor het eerst het proces van de bloedsomloop beschreef, vermaakte zijn hele bezit aan het Londens Medisch College om er koffiebonen voor te kopen. Echter wel onder de conditie dat men iedere maand, op zijn sterfdag, een kopje koffie zou drinken.Dank aan de firma Molteni en Franke Koffiesystemen voor dit onbekende stukje koffiehistorie.

Een lange aanloop naar een heerlijke koffiecocktail:
Café Oriental.
– 15 cc Café Oriental
– 10 cc Black Cat Original
– 10 cc Ponche Caballero

Verwarm de ingrediënten in een Irish coffee-glas en giet er voorzichtig dun geslagen verse room op.

Klop eventueel een klein scheutje Crème de Menthe mee in de room.

Reageer op dit artikel