artikel

Cafetaria in kwaad daglicht gezet?

Horeca

Chiel Vroegop van cafetaria de Muizenval maakt zich kwaad over al het negatieve nieuws over de fastfood-branche. Denk aan de overgewichtproble-matiek gelinkt aan de cafetaria. Word de branche in een kwaad daglicht gezet?

Cafetaria in kwaad daglicht gezet?

Mag ik mij via deze weg even aan u voorstellen. Mijn naam is Chiel Vroegop en ik heb samen met mijn vriendin Julie Dawn Tucker een cafetaria / lunchroom genaamd de Muizenval in Schagen. Op mijn dertiende jaar ben ik als afwasjongen begonnen in de horeca. Daarna heb ik mij opgewerkt als kok, chef-kok, instellingskok en dieëtkok. Ik heb gewerkt als kok en chef-kok in diverse restaurants en verder heb ik gewerkt als instellingskok in een bejaardentehuis. Daarnaast heb ik gewerkt als cateringmanager in de bedrijfscatering en als F&B manager in een zorghotel. Met alle ervaringen die mijn vriendin en ik hebben opgedaan zijn we inmiddels een tweede bedrijf aan het opstarten. Dit is een adviesbureau voor de kleine horecaondernemers.

De reden van dit schrijven is dat ik me vreselijk kwaad maak over alles wat je tegenwoordig in de media leest over overgewicht, verkeerd eten en slechte voeding. Eigenlijk bij alle berichtgevingen hierover komt de horeca in een zwart daglicht te staan. De horeca heeft het erg zwaar momenteel. In de laagdrempelige horeca mogen geen gokkasten meer worden geplaatst. Tabak en alcohol is ook een probleem. Belastingen op snacks en verpakkingen, hoge inkoopprijzen en dergelijke zullen er voor zorgen dat steeds meer kleine horecaondernemers (snackbars, cafetaria’s) de komende jaren besluiten om te stoppen als er niks verandert.

Wanneer komt er eens een keer een documentaire in de media met een positieve boodschap over snackbars en cafetaria’s. Wanneer komt er een documentaire die laat zien dat de laagdrempelige horeca zijn uiterste doet voor gezonde snacks, verantwoord frituurt en sauzen met een laag vetgehalte snacks serveert. Wij doen er alles aan om de consument zo gezond en verantwoord mogelijk te laten snacken maar hoor je hier ooit iets over? Echt niet!

Vergelijk ons eens met de thuissituatie. Aardappelen, speklap, groenten, 3 scheppen jus enzovoort. Alsof dat zo gezond is. De wereld zit gek in elkaar. Hoe slechter het product is voor de mens, hoe goedkoper het wordt aangeboden. Laat onze regering subsidies geven aan fabrikanten van gezonde voeding en fabrikanten van producten die beter zijn voor mens en milieu. Als ik een huis bouw krijg ik subsidie voor een HR-ketel, dubbelzijdig glas of een zonnepaneel op het dak. Als ik echter transvet arm frituurvet koop om de consument een gezonde verantwoorde snack te serveren, dan mag ik de hoofdprijs betalen. Terwijl het slechte vet, met veel transvet, vele malen goedkoper is. Heel tegenstrijdig allemaal.

Ook wordt er steeds maar weer gesproken over de jeugd. In de tussenuren zouden ze altijd naar de snackbar gaan. Nou niet dus. Vergeet de supermarkten niet, daar komen ze heel goedkoop chips, frisdrank, snoep enzovoort. Daar krijg je dus ook overgewicht van.

De regering is bezig met al zijn regels, belastingen en negatieve publiciteit een hele branche om zeep te helpen. De horeca heeft toch een sociaal aspect in onze maatschappij. Mensen zoeken elkaar op praten wat, eten wat, drinken wat, (voorheen rookte wat) maar tegenwoordig, het wordt de horeca ondernemer onmogelijk gemaakt om nog op een normale manier zijn bedrijf te exploiteren.

Dus bij deze de vraag: wanneer komt er eens een positief item in de media over de snackbar, cafetaria en de horeca in het algemeen?

Met vriendelijke groet van een hele hele boze horeca ondernemer.

Chiel Vroegop

Cafetaria / lunchroom de Muizenval

Schagen

Reageer op dit artikel