artikel

Cafetaria = kunst

Horeca

Het frietkot. In België een bekende benaming voor, vaak, obscure snackbars langs de weg. Deze tentjes zijn tot kunst verheven. Te zien geweest in de Rotterdamse Kunsthal. Expositie gemist? Jammer. Als troost vier bijzondere kunstuitingen van de professionele exposanten en de winnende foto van de bezoekerswedstrijd.

Cafetaria = kunst

Deze foto is van de (wereld)beroemde Martin Kers. Hijfotografeerde de fraaie ‘friture in de mist’ in 1981 in Les Haute-Fagne in deArdennen.
Patat van Rinus’ is van een ontnuchterende eenvoud en met eenhang in naar nostalgie, al was het alleen maar vanwege de oude flesjesHeineken. Kers schoot deze in 1984 in Brouwersdam.
Recenter is de foto van deze friture. In 2003 legde Paul Illegemsdeze in Audreselles vast op de gevoelige plaat. De Belgische uitbater/bewonerbetaalt waarschijnlijk geen gemeentelijke leges.
 In Finland struikel je bijna over de kiosken of ‘Grilli’. MarkoHämälâinen is de maker van deze kleurrijke Auto-Grill. De sirenes moeten voornog meer klandizie zorgen.
 
Tijdens de tentoonstelling werden bezoekers opgeroepen om hunkunstuiting van een ‘kot’ in te sturen. Op zondag 11 september werd de winnaarbekend gemaakt bij een bij de Kunsthal opgestelde, hoe kan het ook anders,frietkraam. Edwin Zandbergen uit Brielle werd winnaar van deze wedstrijd. De beloning was zeer passend…. een weekendlang onbeperkt frites eten in frietkottenstad Antwerpen.
Reageer op dit artikel