artikel

cafetaria Sint Janneke ingericht in kerkstijl

Horeca

Wie cafetaria Sint Janneke in het centrum van Den Bosch binnenkomt, waant zich bijkans in een kerk. Het interieur, verstopt achter een eeuwenoude gevel in de Torenstraat, ademt de sfeer van de vrijwel naastgelegen Sint Jan Kathedraal. Langs de middeleeuws beschilderde wanden pronken donderbruine kerkbanken. De vitrine oogt als een altaar. Bijbelse afbeeldingen sieren het plafond. Ook de tegelvloer is met een stemmige tint aangepast aan de grote broer van Sint Janneke.

cafetaria Sint Janneke ingericht in kerkstijl

José de Vaan, samen met haar zwager Corné Deckers eigenaar van de snackbar, nam de zaak begin 1999 over van een oom. Ze zat jarenlang in de kleding, maar wilde graag iets voor zichzelf beginnen in de horeca. ‘Ik had bij wijze van spreken nog nooit een frietje gebakken’, zegt ze. ‘Ik ben echt in het diepe gesprongen. De eerste twee jaar hebben wij ons vooral gericht op het runnen van de cafetaria. De zaak kende nog een doodgewoon interieur dat al zo’n 15 jaar meeging. Het was niet meer van deze tijd. Ook kwamen wij erachter dat de indeling niet efficiënt was. We besloten te verbouwen en het meteen goed aan te pakken.

Ingrijpende klus
Corné en ik wilden naar een stijl toe die aansluit bij de Sint Jan, hier zo vijftig meter verderop. De kathedraal is een geweldige trekpleister waar we een graantje van mee kunnen pikken. We hebben vervolgens interieurarchitect André de Vries in de arm genomen. Gezamenlijk is het idee uitgewerkt. Direct na het afgelopen carnaval begon de herinrichting.’
Binnen twee weken was de ingrijpende klus geklaard. De banken met stichtelijk houtsnijwerk zijn op maat gemaakt en geschilderd in Egypte. Een plaatselijke kunstenaar beschilderde de plafonds en paste de wanden aan. Gotische letters maken daarop de klant in één oogopslag duidelijk dat hij zich in Sint Janneke bevindt. Ook de placemats zijn in stijl aangepast. ‘De zaak loopt van oudsher hartstikke goed en was deze investering waard’, vertelt José. ‘We zitten hier in hartje Den Bosch op een toplocatie. Sint Janneke krijgt zowel winkelend publiek en kantoorpersoneel als cafégangers en toeristen over de vloer. Er kan hier zomaar een bus vol oude vrouwtjes binnenkomen die net de kathedraal hebben bezocht.’

Geen ‘patatje Heilige Maria’
De menukaart verwijst slechts mondjesmaat naar de Sint Jan. ‘We willen daar voorzichtig mee zijn’, vindt José. ‘Je moet de klanten die net tevoren de kerk hebben bezocht niet tegen de schenen schoppen. Ons assortiment bevat alleen een Sint Jan Burger en een Uitmijter Sint Jan. Aan namen van snacks of gerechten die bijvoorbeeld naar de Heilige Maria verwijzen, wagen we ons liever niet.’
Thans worden de laatste puntjes op de i gezet. André de Vries komt geregeld langs om te kijken hoe het met de nawerking van het houtwerk is gesteld. Binnenkort zal ter bescherming nog een extra coatlaag worden aangebracht. De reacties van de cliëntèle zijn positief. José de Vaan: ‘Zo kijken de bouwvakkers die vrijwel standaard bezig zijn met de renovatie van de Sint Jan hier tussen de middag hun ogen uit. Zoals het interieur technisch vorm is gegeven, boeit ze enorm. Net als de studenten van het achter de kathedraal gelegen seminarie trouwens. Ook hen krijgen we hier wel eens over de vloer. En ze vinden het prachtig!’

Reageer op dit artikel