artikel

Cafetaria van het Jaar-verkiezing weer van start

Horeca

Snackkoerier geeft met dit nummer het startsein voor de verkiezing Cafetaria van het Jaar 2001. Het is de tiende editie van deze wedstrijd die het vak en de branche op een nóg hoger niveau wil brengen. Op maandag 17 september zullen we weten welk bedrijf de opvolger wordt van Cafetaria De Smulhoek in Bergschenhoek. Die dag trekt voor het tweede achtereenvolgende jaar de Snackkoerier Cafetaria van het Jaar Karavaan door het land om de winnaar, maar ook de nummers twee en drie bekend te maken. Maar zover is het nog niet. Eerst is er door de deskundige jury nog een hoop werk te verzetten.

Cafetaria van het Jaar-verkiezing weer van start

De start
Snackkoeriers vakwedstrijd Cafetaria van het Jaar 2001 gaat vandaag van start. Bij dit nummer van Snackkoerier is een deelnameformulier gevoegd, waarmee u zich voor de wedstrijd kunt aanmelden.

Voor wie?
De inschrijving staat open voor snackbars, cafetaria’s, fritures, snackwagens, snackkramen en andere frituur- en fastfoodverstrekkers die minimaal drie jaar bestaan en een bruto-jaaromzet vanaf 300.000 gulden hebben. In het algemeen geldt dat de omzet van deelnemende bedrijven voor minimaal 30 procent afkomstig is van gefrituurde producten. Op het deelnameformulier vindt u de voorwaarden compleet op een rijtje.

Waarom?
Snackkoerier schreef in 1992 de vakwedstrijd voor het eerst uit. Het doel is van deze jaarlijkse verkiezing is om een spijsverstrekkend frituurbedrijf te laten dienen als een voorbeeld voor de branche. Bovendien tilt de vakwedstrijd het vak en de sector naar een nóg hoger plan.

De beoordeling
De jury van de wedstrijd Cafetaria van het Jaar bestaat uit Peter Baggerman (Down-To-Earth Consultancy), Bert Harks (HAAK Horeca Adviesgroep in Best), Cees Scherrenburg (cafetariaondernemer, Febo in Tilburg) en Albert Zuurveld (van fastfoodketen Robin Food en adviesbureau Amstelconsult). Zij beoordelen de deelnemers volstrekt onafhankelijk. Elk jurylid legt daarin zijn eigen nadruk. Criteria die in de beoordeling meespelen zijn onder meer assortiment, presentatie, hygiëne en bedrijfsvoering.

Is de test zwaar?
Finalisten van voorgaande edities ervoeren de wedstrijd als een zware, maar nuttige test. De eerste selecties hebben plaats op basis van het vragenformulier, een anoniem bedrijfsbezoek door de mysterieshopper en ingezonden (foto- en ander) materiaal. De tien tot twaalf semi-finalisten dienen jaarstukken van de laatste drie jaren te overleggen. Deze worden onder strikte vertrouwelijkheid geanalyseerd door HAAK Horeca Adviesgroep. De vijf of zes finalisten ondergaan ook uitgebreide bedrijfsbezoeken en interviews. Daarbij komen de ondernemers uitvoerig aan het woord over hun visie, de bedrijfsfilosofie en aspecten als omgang met personeel, management, inkoop, boekhouding en omgang met en benadering van klanten. Uiteindelijk blijven drie genomineerden voor de titel Cafetaria van het Jaar 2001 over. Op maandag 17 september krijgen deze bedrijven bezoek van de Snackkoerier Cafetaria van het Jaar Karavaan en worden de nummers één, twee en drie bekendgemaakt.

Tot wanneer?
Het inschrijfformulier dient uiterlijk 18 mei 2001 in het bezit te zijn van Snackkoerier. Vanaf die datum gaat de jury aan de slag voor de eerste selectie.

Geen inschrijfformulier?
Heeft u het deelnameformulier onverhoopt niet ontvangen? Bel dan naar Esther Magnin, telefoonnummer (0314) 34 95 91. Zij stuurt u het formulier dan zo spoedig mogelijk toe. Treft u haar niet aan de telefoon, spreek dan uw naam en adres in op de voicemail. Het aanvragen van een inschrijfformulier kan ook via e-mail (red.snackkoerier@ebi.nl) of per fax: (0314) 34 97 97. Via de post kan eveneens: Snackkoerier, t.a.v. Esther Magnin, Postbus 4, 7000 BA Doetinchem.

Aanmelden voor deelname aan de wedstrijd Cafetaria van het Jaar 2001 kan ook via www.zibb.nl/horeca (dossier lezersactiviteiten)

Fastfood Bokaal

Ook de sector Fastfood- en IJsbedrijven van Koninklijke Horeca Nederland reikt tijdens de Cafetaria van het Jaar Karavaan een prijs uit. Deze gaat naar de genomineerde voor de titel Cafetaria van het Jaar met de beste klantenpresentatie. Voorheen heette de onderscheiding IJsfrica Bokaal, genoemd naar de voormalige naam van de brancheorganisatie. Met ingang van dit jaar gaat de prijs door het leven als Fastfood Bokaal.

Het lijst van winnaars luidt als volgt:
1992: Kwalitaria Habraken
in Maarheeze van Peter en Truus Habraken
1993: Kwalitaria Hendriks
in Elst van Gerrit en Wilma Hendriks
1994: Kwalitaria Louis de Heer
in Winterswijk van Lidy en Louis de Heer
1995: Snackcounter Willem de Boer
in Urk van Willem de Boer
1996: Kwalitaria Hendriks
in Elst van Gerrit, Wilma en Pascal Hendriks
1997: Snackpoint Gelaen
in Geleen van Roger Gielen
1998: Cafetaria D’n Bol
in Bladel van Frank de Bruyn en Karin Smetsers
1999: Koemans Snacks
in Den Haag van Nico Koemans
2000: Cafetaria ’t Smulhuis
in Brunssum van Hans en Jacqueline Boumans

Reageer op dit artikel