artikel

Cafetariahouder organiseert ludieke trimloop

Horeca

De ‘zwaarste trimloop aller tijden’ organiseert Eigenaar Feike Rijpma van cafetaria Het Barchje in Bolsward houdt op Koninginnedag een uniek evenement in zijn woonplaats: In deze loop bepaalt het lichaamsgewicht de starttijd van de deelnemers. Trimmers met een behoorlijk aantal kilo’s mogen eerder vertrekken dan lichtgewichten.

Cafetariahouder organiseert ludieke trimloop

Rijpma hoopt dat zwaargewichten op deze manier ook eens kans maken om een trimloop te winnen. Start en finish van de vijf kilometer lange trimloop zijn voor de deur van Het Barchje. Inmiddels hebben zich zo’n 90 deelnemers aangemeld. Na afloop vindt de prijsuitreiking plaats in de cafetaria. Aan de snelste man en de snelste vrouw overhandigt Rijpma een half varken. De cafetariahouder wil van deze bijzondere trimloop een jaarlijks terugkerend evenement maken.‘
Het idee voor de trimloop is als geintje ontstaan aan de bar’, vertelt Rijpma. ‘Ik heb zelf een buikje en raakte aan de praat met een fanatieke trimmer. Die adviseerde me gekscherend om mee te gaan doen aan trimlopen, want dat zou volgens hem goed zijn voor mijn overgewicht. ‘Prima, maar dan wil ik wel een voorsprong hebben op de lichtgewichten, want ik moet veel meer kilo’s meetorsen’, was mijn reactie. Vervolgens is dat idee door ons tweeën verder uitgewerkt in een eigen loop.’
In de ludieke trimloop is een handicap van vijftien seconden per kilo vastgesteld. Voor de wedstrijd worden alle deelnemers gewogen. Op basis van hun gewicht krijgen ze vervolgens een starttijd. Uit het voorlopige schema blijkt dat mannen met een gewicht van 123 kilo om 17.00 uur mogen starten en trimmers tot 75 kilo om 17.12 uur. Het schema van de vrouwen ziet er als volgt uit: 108 kilo start om 17.00 uur, 60 kilo om 17.12 uur.
Rijpma, die zelf ook aan de trimloop zal deelnemen, heeft de organisatie van het evenement in handen gelegd van het Oranje Comité in Bolsward. Die is dolenthousiast over dit nieuwe onderdeel van het Koninginnedag-programma. Een dweilorkest zal tijdens de loop optreden. Niet alleen Bolswarders maar ook zwaargewichten uit alle delen van het land hebben zich inmiddels voor deelname aangemeld. Rijpma had van tevoren niet op zoveel respons gerekend. ‘Ik ging ervan uit dat misschien een stuk of vijftien stamgasten van m’n cafetaria mee zouden doen, maar de animo is boven verwachting!’
De 88 kilo zware cafetariahouder maakt zelf inmiddels vele trainingsuren op de loopband van de plaatselijke sportschool. ‘Ik wil als initiatiefnemer van de loop niet afgaan.’

Reageer op dit artikel