artikel

Calorieën op de kaart?

Horeca

KHN en het Voedingscentrum hebben een online caloriechecker gelanceerd om koks aan te sporen gezonder te koken. Let u al op voedingswaarden en portionering?

Calorieën op de kaart?

Imko Binnerts:

,,Ik realiseer me dat we er bewust mee moeten omgaan, maar het ligt vooral bij de consument want die weet dondersgoed wat hij eet. Ik kan wel calorieën gaan vermelden tot ik een ons weeg, maar dat maakt geen enkel verschil. Als ik naar McDonald’s ga, wil ik vet eten. Dan wéét ik dat het ongezond is? De staat bemoeit zich echter overal mee, dus het zal er wel van komen. En dan doen we het maar. We moeten alleen niet de illusie hebben daarmee íets te veranderen.’’

Patron-cuisinier van Vis & Ko in Haarlem.

Arjan de Bruine

,,Ik ken de caloriechecker, maar doe er niets mee. Het is wel goed dat er aandacht voor komt, want de gemiddelde mens wordt steeds dikker. Niet in ons restaurant overigens. Bij ons bestaat de hoofdmoot uit vlees en ik denk dat je daar niet zoveel van aankomt. De calorieën zitten vooral in aardappelproducten en sauzen. Het heeft pas nut om daar de calorieën bij te vermelden als mensen ook weten wat dat betekent. De eerste drie jaar gaat het hier niet gebeuren.’’

Chef-kok en eigenaar van Ribhouse Texas in Boekelo.

Jeroen Bakker:

,,Ik houd me daar niet mee bezig. Vind ik ook niet nodig. Het is belangrijk dat gasten lekker en gezond eten, maar het moet vooral ontspanning zijn. Ze moeten niet de hele tijd op de calorieën hoeven letten, dat doen mensen maar thuis. Bij ons is alles vegetarisch en zelf gemaakt. Ik ben ervan overtuigd dat het gezond is: dat hoef ik niet te onderbouwen met voedingswaarden. Het is ook geen taak van de overheid zich daarmee te bemoeien. Dat het verplicht zou worden de calorieën op de menukaart te zetten, vind ik absurd.’’

Patron-cuisinier van vegetarisch en biologisch restaurant De Eetstee in Amersfoort.

Joel Berkhuizen:

,,Mensen willen die calorieën helemaal niet zien, daar ga je toch niet voor uit eten? Uiteraard zet ik mijn gasten wel een zo gezond mogelijke maaltijd voor door vers in te kopen en in olie te bakken. In de VS heerst een cultuur, waarbij mensen elke dag uit eten gaan en veel te vet eten. In Nederland krijg je in je opvoeding toch redelijk mee wat gezond is en wat niet. Als die trend van de voedingswaarden op de menukaart overslaat, dan doe ik het wel. Als de gasten er iets in zien tenminste. Het moet vraag gestuurd gebeuren, niet aanbod gestuurd.’’

Chef-kok bij hotel-restaurant Het Witte Paard in Oostwold.

Ans van de Staay:

,,Dat is niets voor mij. Ik kook gewoon lekker, met goede boter en room. Mensen moeten niet bij mij komen eten om af te vallen. Of je heel bewust bezig bent met wat je op het bord legt, hangt natuurlijk af van je stijl van koken en het genre restaurant waarin je staat. Wij hebben een bourgondische zaak, dus dan weet je het wel. Dit is typisch weer zo’n trend. Ik zal niet snel de calorieën op mijn kaart zetten. Ik denk ook niet dat het zover komt.’’

Chef-kok van Le Bon Vivant in Maastricht.

Reageer op dit artikel