artikel

‘Chill-caravans’ extraatje bij Filmfestival Rotterdam

Horeca

Films uit meer dan 25 landen zijn te zien tijdens het International Filmfestival Rotterdam (IFFR). Centraal in het speciale programma staan de nieuwe manieren om de werkelijkheid vast te leggen. Onder de noemer (based upon) True Stories tonen filmmakers en beeldend kunstenaars speel- en korte films, installaties en digitale media.

‘Chill-caravans’ extraatje bij Filmfestival Rotterdam

Tijdens de 32e editie van het festival worden ook films getoond over de aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië. Voor de filmmakers Guy Maddin en Jean-Claude Brisseau is een apart plekje ingeruimd en er wordt stilgestaan bij het verleden van de film via documentaires over onder meer westerns en actiefilms.

Voor jongeren van 16 tot en met 25 jaar is een eigen programma samengesteld, Mo’Moviez, en onder het motto ‘Kids Only’ zijn er 26 januari films en workshops voor jeugd van 8 tot en met 12 jaar. Om ook jong talent onder de aandacht van de filmliefhebbers te brengen, is in het centrum van Rotterdam een alternatief festival. Naast het Schouwburgplein komen gedurende het filmfestival acht caravans te staan, in vijf daarvan kan elke avond werk van jong talent worden bekeken. Twee caravans doen dienst als ‘chill-caravans’ waar bezoekers kunnen napraten, in de andere caravan is de kaartverkoop.

De organisatie van dit alternatieve ‘randprogramma’ R EJECT is in handen van Roodkapje, een podium voor jonge kunstenaars. ‘Het is geen protest, maar een extraatje’, aldus de organisatie. ‘Via via hebben we veel leuke dingen binnengekregen van studenten van de Kunstacademie en het Grafisch Lyceum. We laten ook films zien die zijn afgewezen voor het International Filmfestival.’ Het filmfestival is van 22 januari tot en met 2 februari, de organisatoren verwachten meer dan 350.000 bezoekers.

Reageer op dit artikel