artikel

Chillon

Horeca

Voor de productie van de Spaanse Chillon, ook wel Zamorano genaamd, wordt gebruik gemaakt van een speciaal schapenras, namelijk Churraschapen. Het bijzondere van de Churraschapen is dat zij een zeer geprononceerde melk leveren, sterker van smaak dan elke andere melk. Dit maakt dat de kaas, na een rijping van een jaar gemiddeld, ook veel sterker smaakt dan die van de sterk gelijkende Manchego.

Chillon

Het bijzondere van de Churraschapen is dat zij een zeer geprononceerde melk leveren, sterker van smaak dan elke andere melk. Dit maakt dat de kaas, na een rijping van een jaar gemiddeld, ook veel sterker smaakt dan die van de sterk gelijkende Manchego.De kaas is afkomstig uit de provincie Zamora, ten noordwesten van Madrid. Hier vindt men de meeste schaapskuddes.Sommige Chillonkazen hebben een patroon van een typische grassoort in de korst. Andere hebben gewoon een bruine gladde natuurkorst. Deze rauwmelkse schapenkaas heeft een relatief hoog vetgehalte van 50 tot 55 procent. De boerenversie, en tevens meest schaarse versie, is afkomstig uit het dorpje Toro in Zamora, waar de schapenfokkerij en kaasproductie zijn langste traditie heeft.Smaak: zwaar aromatisch.Wijnadvies: Amontillado-sherry, Madeira of bier.

Reageer op dit artikel