artikel

Chinese koks introduceren nieuwe menukaart

Horeca

Met het uitgangspunt dat de traditionele Chinese restaurants in Nederland te lang stil zijn blijven staan en geen grote vernieuwingen hebben gedaan, heeft de Chinees-Indische sector van Koninklijk Horeca Nederland het project ‘Nieuwe Chinese Menukaart’ opgestart. Na een culinaire ontdekkingsreis door China en enkele proeverijen hebben vier Chinese topkoks 28 gerechten ontwikkeld voor een nieuwe menukaart. Doel van de nieuwe kaart is Nederlanders te enthousiasmeren voor de rijke Chinese culinaire cultuur. Tijdens Horecava 2005 kunnen bezoekers kennis maken met enkele van deze nieuwe Chinese gerechten.

Chinese koks introduceren nieuwe menukaart

Het nieuwe menu bestaat uit een gevarieerde kaart met onder andere amuses, koude en warme voorgerechten, hoofdgerechten met vis, garnalen, vlees en gevogelte, vegetarische gerechten en nagerechten. Het kenmerk van al deze gerechten is dat zij qua ingrediënten zeer authentiek Oosters zijn, maar qua uitstraling en presentatie zeer hedendaags. Bovendien hebben gerenommeerde wijnkenners passende wijnen uitgekozen om de maaltijden te begeleiden.

Basis van de gerechten zijn de smaken en geuren bij en vernieuwende ideeën van restaurants in de moderne Aziatische steden Shanghai, Hongkong en Singapore. Daartoe is begin 2004 een 11-daagse culinaire ontdekkingsreis georganiseerd. Het doel van de reis was om ideeën op te doen en recepten te ontdekken, die nieuw én bruikbaar zijn voor Nederland en het Chinese karakter onderstrepen. Uit de reis zijn ideeën gekomen voor gerechten, waarbij is gelet op smaak, presentatie, geur, beleving, gezondheidsaspect en acceptatie van de Nederlander.

Om de beste gerechten te bepalen zijn proefsessies gehouden met panels van Nederlanders en enkele Chinezen. Over de beste en lekkerste 28 gerechten worden inmiddels al cursussen gegeven door vooraanstaande Chinese koks uit de branche. Einddoel van het project is dat aan het begin van 2005 de menukaarten van Chinese restaurants worden vernieuwd. Hieronder ziet u een foto-impressie van de kookdemonstratie.

Wie benieuwd is naar de nieuwe Chinese gerechten kan tijdens de Horecava in de HorecavArena terecht. Elke beursdag van 13.30 tot 14.30 uur zijn er demonstraties van twee nieuwe Chinese menukaartgerechten.

Reageer op dit artikel