artikel

Chinezen ten einde raad

Horeca

Honderden Chinese restaurants in Nederland dreigen ten onder te gaan aan personeelstekort en ernstige vormen van criminaliteit, zoals afpersing, overvallen en moord. Met die noodkreet heeft de sector maandag een petitie aangeboden aan minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Chinezen ten einde raad

De Chinese gemeenschap pleit voor de oprichting een meldpunt waar alleen Chinezen aangifte kunnen doen. Ook eist ze een versoepeling van de regels om koks uit China hier naartoe te halen.

Tekort
Het is voor het eerst dat de als zeer gesloten te boek staande Chinese gemeenschap in ons land zo nadrukkelijk de publiciteit zoekt. Het water staat de Chinese horeca dan ook aan de lippen. Uit recent onderzoek van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) blijkt onder meer dat Chinese restaurants kampen met een tekort van bijna zevenduizend personeelsleden. Er is direct behoefte aan tweeduizend koks. Voor naar schatting vele honderden bedrijven is het personeelsprobleem zo groot dat ze serieus in hun voortbestaan worden bedreigd. De Vereniging van Chinese Chef Koks ziet vooralsnog alleen een uitweg in een versoepeling van de tewerkstellingsprocedures.

Vergunningen
Sinds vorig jaar mogen ondernemers koks uit China halen om de gaten in de keuken op de vullen. Tot nog toe zijn pas twee koks daadwerkelijk aan de slag. Twee andere verblijven al een paar maanden in Nederland, maar kunnen niet aan het werk omdat de vergunningen niet in orde zijn. ‘De procedures zijn veel te ingewikkeld’, zegt woordvoerder Aichu Yeh-Chiu. ‘Het duurt vaak maanden voordat de papieren in orde zijn. Ondernemers worden van het kastje naar de muur gestuurd.’
De noodkreet is maandag op tafel gelegd bij minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij kreeg uit handen van de Vereniging van Chinese Chef Koks een petitie overhandigd. Behalve een versoepeling van de vergunningsregels, stellen de Chinese koks voor om asielzoekers toe te staan in de Chinese horeca aan het werk te gaan. Voor de lange termijn bepleit de Chinese gemeenschap de oprichting van een beroepsopleiding voor de Chinese horeca.

Afpersing
Met klem wordt in de petitie aandacht gevraagd voor een ander probleem waar de Chinese horeca onder gebukt gaat, de criminaliteit. Vorig jaar werden 1600 ondernemers geconfronteerd met afpersing, overvallen en zelfs moord. ‘Het groeit ons boven het hoofd, we weten er geen raad meer mee’, zegt Aichu Yeh-Chiu. Met name onder de Chinese horeca in Rotterdam maken criminelen veel slachtoffers. Recent nog vielen hierbij doden.
Sommige Chinese ondernemers, onder hen ook eigenaren van zeer gerenommeerde bedrijven, trekken het niet langer en verkopen hun zaak. Dat deden ook Yeh-Chiu en haar man. Na een paar incidenten met afpersing en onder druk van het chronische personeelstekort besloot het echtpaar vorig jaar te stoppen met restaurant Hoo-Wah. ‘Het ging gewoon niet meer. Vooral het gebrek aan personeel begon ons steeds meer op te breken.’ Volgens Yeh-Chiu durven veel ondernemers geen aangifte te doen van afpersing, uit angst voor represailles. De overheid weigert het probleem in haar ogen serieus aan te pakken. De Vereniging van Chinese Chef Koks heeft wel een suggestie voor een plan van aanpak en stelt voor op korte termijn een centraal meldpunt voor aangifte op te richten. ‘Een plek die wordt bemand door mensen die de Chinese taal machtig zijn. Op die manier verlaag je wellicht de drempel voor Chinezen die worden bedreigd om naar de politie te stappen.’

Reageer op dit artikel