artikel

Chips als krokant alternatief voor frites

Horeca

Bezoekers van pretpark Six Flags in Biddinghuizen maakten eerder dit jaar kennis met een nieuw fastfoodconcept: Chippery. Het publiek kan er sinds begin mei terecht voor ter plekke bereide chips. ‘Verser kan het niet’, zegt Wessel Wessels die samen met zijn rechterhand Ernst ter Meulen de formule beheert.

Chips als krokant alternatief voor frites

Chippery is overgewaaid uit Noord-Amerika. In het Canadese Vancouver kende het concept in 1998 zijn primeur. Een jaar later volgde de eerste winkel in de Verenigde Staten. Op Broadway in New York, waar een plaatselijk horeca- en retailmagazine de zaak de derde plaats toekende in een ranking van duizend ‘leuke nieuwe winkels’. Naast chips verkoopt de formule aan de overzijde van de grote plas volgens het motto ‘Fun & Fresh’ ondermeer ook verse groente- en fruitsappen, soepen en salades.

Maar niet in Six Flags. ‘Om niet te kannibaliseren op de al aanwezige fastfoodoutlets, beperken we ons hier tot chips, dips (dagelijks vers bereide sausjes) en sips, oftewel ice-tea’, zegt Wessel Wessels. Onder de vlag van zijn bedrijf Wessels Horeca Ondernemingen B.V. in Naarden bemachtigde hij de licentie voor de Benelux. Zijn verwachtingen zijn hooggespannen. ‘Dat hebben de eerste ervaringen in Six Flags uitgewezen’, zegt de ondernemer. ‘We streven er naar om in Nederland binnen twee jaar ten minste tien winkels te openen, waarbij het merendeel door franchisenemers zal worden geëxploiteerd. In deze outlets komt in principe het complete formuleassortiment aan bod.’

Sapjes, shakes, soepen en salades, dagelijks vers bereid, staan her en der in Nederland al op het quick service-menu van andere formules. Verse chips zijn echter nieuw. De bereidingswijze gaat volautomatisch. Drie keer gewassen aardappels van het speciaal geteelde ras Lady Claire gaan ongeschild in een machine die ze in dunne plakjes snijdt en frituurt in olie. Na een minuut rollen er onder het toeziend oog van de klant knisperknasper verse chips uit. Vervolgens wordt de chips gekruid, waarbij de klant keuze heeft uit veertien varianten.

Tot de mogelijkheden behoren naast zeezout, paprika of cheese & onion smaken met een exotischer tintje, zoals Caribbean banana, grilled pineapple en hot spareribs & honey. De aardappelflinters gaan over de toonbank in speels bedrukte zakjes van 70 en 140 gram. ‘De grotere verpakking is eventueel afsluitbaar’, zegt Wessels. ‘De chips blijven daarin ruim een week krokant.’

Onderzoek
Wessels gaat in zijn expansieplannen niet over één nacht ijs. Hij koos het pretpark in de polder niet voor niets als proeftuin. ‘Er komt daar een zeer divers publiek, waar we een groot onderzoek op hebben losgelaten. We vroegen duizenden klanten naar hun ervaringen op het gebied van de smaak van de chips, de variatie daarin en de uitstraling van de winkel. Ook onderzochten we of het publiek het product vergelijkbaar vond met traditionele chips of met frites. De meerderheid gaf frites aan. Dat doet ons goed. Als je product op een hoop wordt gegooid met bijvoorbeeld Lays, kun je net zo goed fabriekschips verkopen.’

Momenteel zijn onderhandelingen gaande om op een aantal A1-locaties vestigingen van Chippery te openen. Wessels wil daar uit tactische overwegingen verder niets over kwijt. Wel mag in de krant dat volgend jaar vrijwel zeker outlets van start gaan in Warner Bros Movieworld nabij het Duitse Oberhausen en in het Belgische Six Flags in de buurt van Brussel.

‘De besprekingen zijn in een vergevorderd stadium.’ Ook ziet de ondernemer voor het concept mogelijkheden in grotere cafetaria’s. ‘Die kunnen zich met verse chips onderscheiden en inspelen op de vers-trend. De bereidingsmachine kost minimaal €60.000 en betekent dus een flinke investering. Maar je haalt voor dat bedrag een compleet concept in huis. Ook is de marge op het product groot. Het volume van een portie chips steekt qua gewicht gunstiger af dan een portie frites. Daarnaast zijn chips als minder vet alternatief voor frites prima te integreren in een menu. Al is het maar met de andere producten die de Chippery-formule biedt.’

Reageer op dit artikel