artikel

Chocolade duurder

Horeca

De chocolade wordt straks duur betaald – het gevolg van een stijgende prijs van cacaobonen. Ook Manfred Spaargaren van de gelijknamige bonbonmakerij in Amstelveen voorziet een prijsstijging van zijn bonbons. Met hoeveel de kosten zullen toenemen is nog onzeker, maar een stijging van 40 procent wordt niet uitgesloten.

Chocolade duurder

De prijzen voor cacao zijn in een jaar tijd verdubbeld. Op de termijnmarkt in New York bereikte cacao vorige week een prijs van 2400 dollar, het hoogste niveau in achttien jaar.

‘Het is allemaal onzeker’, meldt Manfred Spaargaren. Zijn bonbonmakerij levert met name aan de toprestaurants. Zij zullen waarschijnlijk met een prijsstijging van het eindproduct te maken krijgen, maar met hoeveel is moeilijk te zeggen. ‘Er worden momenteel verschillende percentages genoemd. Ik heb al een stijging van 30 tot 40 procent voor cacao horen noemen.’

BestrijdingsmiddelenVoor dit jaar voorziet Spaargaren nog geen grote prijsstijging. Hij neemt de cacao tegen afgesproken prijs af bij zijn leverancier: Callebaut in Wieze (België). Deze betrekt zo’n 40 procent van de cacaobonen uit Ivoorkust. In dit land ligt ook de voornaamste oorzaak voor de stijging van de chocoladeprijs.

‘De boeren hebben geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en een deel van de oogst is mislukt’, weet Spaargaren. Daarnaast verkeert het land in een economische malaise en is er politieke onrust. In september vond er een staatsgreep plaats. Het Afrikaanse land heeft naar schatting 40 procent van de cacaomarkt in handen en is dus een belangrijke speler op de markt.

Een andere factor van belang bij de prijsstijging zijn speculanten, zo laat een woordvoerster van de vereniging van Bakkerij- en Zoetwarenindustrie weten. Een aantal mensen koopt cacao-oogsten op en stuwt zo de prijs verder omhoog. Ook de vereniging voorziet dat de chocoladeprijs flink gaat stijgen. Met hoeveel procent durft de instantie echter niet aan te geven.

Reageer op dit artikel