artikel

Chronologie van aanslagen op toeristen in Egypte

Horeca

De jongste aanslagen in de Egyptische badplaats Dahah hebben voor veel slachtoffers en angst gezorgd. Het is niet de eerste keer dat het toerisme in Egypte zwaar wordt getroffen door aanslagen. Hotels, restaurants en bars zijn vaker het doelwit de afgelopen jaren. Een overzicht van de jongste aanslagen op toeristen in Egypte.
Naar overzicht…

Chronologie van aanslagen op toeristen in Egypte

De jongste aanslagen in de Egyptische badplaats Dahah hebben voor veel slachtoffers en angst gezorgd. Het is niet de eerste keer dat het toerisme in Egypte wordt getroffen door aanslagen. Hotels, restaurants en bars zijn vaker het doelwit de afgelopen jaren. In chronologische volgorde de aanslagen op toeristen in Egypte.

21 oktober 1992: Militanten beschieten een toeristenbus. Een Britse vrouw komt om en een andere Brit raakt gewond. De militante groepering Jama Islamiya eist de verantwoordelijkheid op.

26 februari 1993: Door een bomaanslag in een café in het centrum van Caïro komen een Turk, een Zweed en een Egyptenaar om het leven en raken twintig anderen gewond.

8 juni 1993: Een bom ontploft nabij een toeristenbus op de weg naar de pyramides bij Caïro. Twee Egyptenaren sterven. Onder de 22 gewonden zijn vijf Britten.

27 oktober 1993: Een als mentaal gestoord omschreven muzikant doodt een twee Amerikaanse zakenlieden, een Franse jurist en een Italiaan in een luxe hotel in Caïro.

4 maart 1994: Schutters vallen een cruiseschip in het zuiden van het land aan. Een Duitse toerist raakt gewond en overlijdt later.

26 augustus 1994: Een Spaanse jongen komt om bij een aanval op een toeristenbus in Zuid-Egypte.

27 september 1994: In Hurghada aan de Rode Zee schieten militanten een Duitser dood en verwonden een vrouw. Twee Egyptenaren komen om en een andere Duitser sterft later aan zijn verwondingen.

23 oktober 1994: Vermeende moslimterroristen doden een Britse toerist en verwonden drie anderen.

18 april 1996: Islamitische militanten schieten in Caïro achttien Griekse toeristen dood.

18 september 1997: Negen Duitse toeristen en hun Egyptische buschauffeur laten het leven bij een aanval bij het Egyptische Museum in Caïro. Zes Duitsers raken gewond.

17 november 1997: Met zwaarden en geweren doden militanten 58 toeristen en vier Egyptenaren in de zuidelijke stad Luxor. Zes schutters en drie agenten komen om in het geweld.

7 oktober 2004: Een reeks van bommen gaan af bij het Taba Hilton Hotel aan de grens met Israël. Ook bij twee andere strandplaatsen gaan bommen af. In totaal sterven 34 mensen.

7 april 2005: Een vermoedelijke zelfmoordaanslag in de oude bazaar van Caïro betekent de dood voor een Amerikaan en een Franse man en vrouw.

30 april 2005: Bij geweld in Caïro komen de drie daders om en raken zeker tien mensen gewond onder wie twee Israëli’s, een Zweed en een Italiaanse.

23 juli 2005: Door zeker vier autobommen in de populaire badplaats Sharm el-Sheikh in het zuiden van de Sinaï vallen zeker 83 doden. Meer dan honderd mensen raken gewond.

24 april 2006: Zeker 23 doden en 62 gewonden door drie explosies in de badplaats Dahab.

Reageer op dit artikel